levitacia

Babie leto na Končitej

Oli
Všade dobre, na Končitej výborne... na jeseň, keď unavené listy na žltú podobať sa chcú a andezity svoj drsný výraz pochovávajú v nežnom pokryve všakovakých preschnutých odpadlín. Pavučiny z prísloví po celom lese rozťahané plechový vzduch vedia pomotať. Chytľavé sú ako spomienky na leto či sny o jesennej zime. Oči vám poľahky drapériu zo záclon slnečných spravia, aby ich obratom tmavým lesným kútom ako dekor svetlý naordinovali. Nuž, vtedy je tu najkrajšie.

A treba sem zájsť aj napriek všetkým lukratívnym lákadlám babieho leta. Nabaliť si dodávku sympatizantmi, rozprávať im o kráse vyvreniny, o jej horúcom chlade, prúdoch energie, ktoré v nej vidno, o magme ako o teplej kaši na tanieri hladného, o tom, čo dokáže mimika zeme, keď je aktívna a hýbe vráskami, a čo znamená jej kľud, keď všetky emócie zo seba dostane, skamenie v jednom výraze, a že onemie, ale len pre tých, čo nenaslúchajú.

foto: Oli

Potom ich len vysadíte, aby pod záštitou Vtáčnika husiu formáciu zaujali. Cieľ je jasný. Už len tucet krokov pomedzi stromy do Džungle. Tu zbystria bouldristi načatí. Pri andezite mnohovekom nedá sa ani ináč, on dráždivo sa čerí na lesnej hladine a pozornosť si získava. Spoznávajú o čom počuli. Zelená pre bouldering.

foto: Oli

8 ľudí tu snáď pokope ani ešte nebolo. S dravcom v tele vrháme sa na korisť až lietajú machorasty hlava nehlava. Ženská prevaha ma teší, ono Džungľa je obtiažnostne vhodnejšia práve pre ne.

foto: Oli

V spleti známych kameňov nachádzam ešte posledné maskované línie v nižších stupňoch obtiažnosti. Dievčatá s včelím bzukotom prelietavajú od balvana k balvanu a lepia sa na med sladkých bouldrov. 28-krát si vyleziem klasické línie, telo po nich baží viac ako hlava, ale aspoň sa to lezie a nezarastá..

foto: Oli

foto: Oli

Znovu sa vyberáme na prieskum do horných častí lesa nad Džungľu. Mišo sa stráca v zákernej diere plnej kamenných mlynov. Niet ho. Až po čase sa z hlbín vracia obdarený veľkou okovou na nohe. Čerti mu pohladili členok. Pozor na prepadliská nenápadné, ktoré tu lovci ľudí v dávnoveku nachystali. Našťastie pomreli hladom a čas na vyhrabanie zostal ľudsky neobmedzujúci.

foto: Oli

foto: Oli

Prieskum opäť potvrdil absenciu zaujímavých línií a nekomfortný prístup. Vraciame sa sklamaní, niektorí rázne, iní s jemným nášľapom. Pomedzi to všetko Jitke hlasno zanôti šľacha na prste a z lištovej novinky sa tak teší o niečo menej ako ostatné dievky.

foto: Oli

S druhým odpadlíkom sa nás zmocnil strach kto bude ďalší. Posledné opatrné bouldre pri čelovke a hajdy do chaty vyvrátiť otrepané scenáre amerických hororov. Pri stole už svietia oči našich dvoch maródov. Pri hľadaní pozitívnych myšlienok v modrej frankovke vykazujú úspechy. Dobre naladení nakopnú i nás. Vyberieme zo pstruhov ostré hrebene, čo niekde pod vodou pojedli, aby im pohyb životný do uhľadenia prečesávať nepretržite mohli, a v prosbe o ich odpustenie si pomastíme bruchá nasýtené. Sedíme až do noci a poháre sa nám červenajú, akoby sa hanbili za to, komu do úst lezú.

foto: Oli

foto: Oli

Babie ráno nečaká a hneď na nás azúro vyvalí. Od praženíc zdravíme ďalšiu posádku, ktorá správne pochopila, čo život od nich žiada. Dnes ideme do Centrálu. Rozkladáme sa pri kameni pod Krokodílom.

foto: Oli

Klasiky sa obísť nedajú, prstom chutia ako foťáku.

foto: Oli

foto: Oli

Po tom, čo stojím 5 minút v rade na Žabie predstavy, pochopím nakoľko sme počtom účastníkov onen šuter predimenzovali. Krásna jeseň na Končitej dobre bouldre predáva. Môže si dovoliť aj ceny vytiahnuť, lebo vy zase prídete. 28-krát doskočíte výlezovú hranu a 28-krát vás to poteší ako po prvýkrát.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *