Bouldering v Kamenci

Oli
Domáci guru Miro Kalinay informuje o novinkách.

Miro mi poslal mail plný hodnotných informácií, predovšetkým pre návštevníkov (minulých a budúcich) bouldrov v lesoch Vtáčnika. Nezaškodí, ak si ho naozaj všetci záujmovo zainteresovaní prečítajú. Mirec pridal aj niekoľko fotiek z novoobjaveného sektora..

„Oli ahoj. Zapojil som sa na vasej stranke do komentov k videu Koncita a pripajam pre vas, ako miestny zopar postrehov. Cela oblast Certovych chodnikov je kus nadhernej prirody ako stvorenej na relax a samozrejme bouldering. Na malej plosinke v hornej casti pri torze stareho duba sme vytvorili komfortne taborisko. Chodievame tam dost casto prespavat, hlavne v tyzdni. Tym, ze sa nachadza v starom lese je zabezpeceny prakticky nepretrzity prisun popadanych stromov a tym dostatok dreva. Minuli rok sme na taborisku stretli aj lesneho inziniera zo Zvolena, ktory robil kontrolu tychto lesov a ani slovom nenaznacil, ze by sme ho mali zrusit, aj ked je to jednoznacne zakazane. Asi videl, ze sme v pohode alebo neviem… Mozno by niekto mohol namietat, ze to taborisko je moc velke, ale na druhej strane je komfortne a ciste a v najkrajsej casti lesa. Magic. Asi 40m od neho sa nachadza mensie ohnisko pod jednym sutrom, ktore je menej napadne, to urobili asi nitrancania. Tieto dve ohniska dokazu bez problemov posluzit naraz aj vacsiemu poctu ludi..

Zopar formalnych informacii. Cela oblast Certovych chodnikov od Kamenskeho potoka v doline az po hreben kde su bouldre sa nachadza v statnom „Ochrannom lese“. Ochranny je v tomto pripade myslene z lesneho a vodohospodarskeho hladiska. Z toho vyplyva prisna regulacia tazby, co v nasom pripade znamena, ze sa tu netazi a asi ani nebude. Ale z toho isteho dovodu vyplyva aj, ze stromy tu su stare a riziko poziaru relativne velke, preto treba po pouziti ohniska mat pripravenu vodu a naozaj dobre uhasit ohen. Tymto sa dostavam k tomu, ze tento rok sme nasli uz dve nove ohniska, priamo na zvaznici iducej popod bouldre(pri padnutom obriom buku), a ze tieto ohniska sme zrusili. Z jednoducheho dovodu – boli velmi na ociach. Oblast Certovych chodnikov chodi pravidelne kotrolovat „polesny“, zamestnanec statnych lesov a kazdemu musi byt jasne, aky vyvoj zo strany statnych lesov by mohol nastat, keby na 1km stvorcovom chlapik nasiel 4 ohniska a navyse dve priamo na zvaznici, po ktorej chodi vela ludi, hubarov, aj rodiniek z detmi… Priklanam sa k nazoru aby sa vyuzivali na opekanie a kempovanie uz spomenute ohniska na hornej plosinke pri tom starom torze padnuteho stromu. Urcite viete o akom mieste hovorim, zaber sa mihol aj vo vasom videu…Asi 20m od ohniska do svahu sa nachadza aj jeden z najtazsich bouldrov v oblasti a pod nim studena diera, kde je vzdy pripravene nejake to chladene plechovkove pivko. Tak ak niekto pride, moze si to svoje teple bez problemov vymenit za chladene z diery. Zatial piva prehnane nemiznu, tak je to v pohode :)

Zasielam ti aj facebook odkaz kde si mozes pozriet, alebo skopirovat fotky z tej poslednej objavenej oblasti, o ktorej pisal Maros v komente k videu. Fotky su z februara, takze bez lezenia. Oblast sme nazvali „Strapata“ podla mapy a nachadza sa dolinou za rampou, asi 35min chodze od rampy. Pre niekoho dost daleko, ale pri zvysenej navstevnosti to moze byt atraktivne pre ludi, ktory maju radi klud. Bouldre su to vraj (podla Marosa) velmi kvalitne asi 10 peknych sutrov… Nachadzaju sa v starom lese, ale je tam v lete dost vela husteho kricia, tak sme uvazovali, ze by sme zobrali sekerku a noznice a vyriesili tam chodnicek, ktory by presiel okolo vsetkych bouldrov a vratil sa spät na cestu…
… to je zatial vsetko. Ostavam s pozdravom.“

Miro Kalinay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *