Bratislavský bouldering (vol. 1?)

Oli
Pravdou je, že k slovu bouldering sa dlhú dobu len ťažko pridával prívlastok bratislavský, a pokiaľ čitateľ konzumuje ešte len tento predslov, samozrejme pochopím výrazy zaskočenia na jeho nepripravenej tvári, ktoré jej uštedruje prvý nemilosrdný stret s nadpisom predkladaného článku. Týkajúc sa podmienok aké v bratislavských lesoch máme, to s tým prívlastkom asi nikdy nebude ľahké. Môžem však teraz bez akýchkoľvek výčitiek povedať, že dnes je to už minimálne ľahšie..

Vďaka Ondrovým absťákom vzťahujúcim sa k potrebe liepania na šutriaky aj v období jeho pobytu v Bratislave (rozumej, že práve nebouldruje niekde mimo SR), sa onen menovaný pustil do početných prieskumných výjazdov v blízkych karpatských lesoch. Zakrátko sa do popredia dostal zaujímavý fakt, a to že aj v juhovýchodnej časti Malých Karpát sa žulové jadro na niektorých miestach obnažuje a „vypľúva“ na povrch formácie kameňov rôznej koncentrácie a veľkosti. Sústreďujú sa na menších hrebeňoch, či priľahlých svahoch. Limitujúcim faktorom je práve veľkosť, ktorá u väčšiny šutrov príliš neprekvitá, no aj napriek tomu sú kupodivu mnohé z tých menších tiež leziteľné a plodia špecifické bouldrové problémiky. Najviac ich Ondro objavil v lesoch poblíž Vajnorskej doliny a za zmienku nepochybne stojí aj balvan v Rači nad Peknou cestou. Všade prevládajú nástupy zo sedu (miestami až zúfalé), nakoľko výška kameňov si to vyžaduje. Najnovšou pýchou je ale nedávno objavený parádny 3,5-metrový boulder, ktorý v istom slova zmysle, rozširuje charakter tunajšieho boulderingu.

Aj keď je kameňov zatiaľ len pár, a aj keď neležia úplne pri sebe, ony tu v tom bratislavskom lese ozaj sú…, a v tomto štádiu objavenia vám určite dokážu ponúknuť solídny jednodňový bouldering (v prípade niektorých projektov si spravte voľno aj na celý víkend).

A tak utekajte búšiť do Blavy, kým vám tu všetky tie panenské balvany šialene neobouldrujeme. Možno popritom aj niečo nájdete… a ja budem raz môcť v zátvorke za nadpisom napísať aj číslo 2.

Oli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *