Dianie pod Vtáčnikom

Oli
Vraciam sa z prieskumov Gepňárovej doliny plný nových dojmov.

Ťažiskom môjho prvoradého záujmu bol už dávnejšie avizovaný objav sektoru „Strapatá“.
Je tomu už nejaký mesiac, čo nám domáci chalani písali o nových kameňoch. Vraj tak 10 zaujímavých kúskov asi 30 minút pešo nahor dolinou. Konečne sa mi podarilo vybehnúť do Kamenca a presvedčiť sa na vlastné oči.

„Strapatá“ je ešte ako-tak v medziach relatívne dobrého prístupu, čakal som, že to bude zdĺhavejšie (cca 25 min) a hlavne divokejšie. Môj cieľ som našiel bez problémov, ono sám charakter terénu (kamenné more s občasnými väčšími blokmi) navráva, že pomaly prihorieva. Aj v tomto prípade ide v podstate o rozorvaný vrch s priľahlým strmším svahom, práve na ktorom je situovaná väčšina zaujímavejších balvanov. V kamennej spleti sa ťažšie pohybuje a utrpeli aj niektoré dopady. Pri tých najvýraznejších kameňoch už ale cítiť rozvíjajúcu sa aktivitu a okrem toho, že sú vyčistené, o dopadové plochy pod nimi je zväčša viditeľne postarané.

K samotným bouldrom. S veľkou pravdepodobnosťou som to neprešiel celé, pretože zaujímavých kameňov som narátal, myslím, sedem. Na viacerých z nich je možnosť prirodzených línií kvantifikovaná na číslo 1 až 2, vynímajúc jeden väčší kameň, leziteľný z troch strán. Čo ma trošku sklamalo, na žiadnom z nich som nevidel srdcervúcu líniu a ani projekt s veľkým „P“. Nájdu sa aj pekné veci, avšak skôr ľahšie, alebo potom bouldre, ktoré si obľúbite až keď ich leziete. Obtiažnostne nepredpokladám žiadne vysoké čísla. Vo svahu som si ešte všimol dva parádne vyzerajúce šutriaky (vidno aj od cesty), ku ktorým je však veľmi zlý prístup, a tak som si ich potľapkanie nechal z časových dôvodov na ďalšiu návštevu. Týmto by som chcel smerovať otázku na domácich hľadačov, či robili prieskumy aj na týchto miestach, ak áno, či objavili nejaké „kúsky“, a či stojí za námahu robiť im dopady a budovať k nim cestičku v tak náročnom teréne…? Prípadne, či už definitívne vyčerpali možnosti „Strapatej“ a orientujú svoje sily už len na objavené balvany?

Musím dodať, že všetko sú len moje dojmy a samozrejme by nemali byť pre vás striktne smerodajné. Každý máme iné chute a to platí aj o tých v prstoch. Existencia „Strapatej“ musí byť dnes iba prínosom, zvlášť v slovenskom ponímaní. Je super, že sa chalani do toho pustili, že chodia a hľadajú, že čistia, že nie sú len konzumentmi ale aj producentmi. A najlepšie na tom je, že sa o svoje objavy aj podelia. „Strapatá“ je novým sektorom spadajúcim do akejsi myslenej boulderingovej lokality Kamenec pod Vtáčnikom, ako aj nová bodka na dosiaľ neexistujúcom sprievodcovi. Návšteva „Strapatej“ sa oplatí a ja sa už teším na tú najbližšiu.

Zbytok mojej toho víkendovej návštevy som prieskumy orientoval do hĺbok Gepňárovej doliny. Ako už písal Miro, v dobrej dostupnosti sa už nič zaujímavejšie v tejto doline nenachádza a to som už blúdil skutočne ďaleko, kde by už len teoretický nález musel mať minimálne fontáčske atribúty (mierne preháňam). A pri myšlienkach na PR Makovište som sa radšej vždy trošku prefackal..

Čo z toho vyplýva? Snáď orientácia úsilia k tomu, čo už bolo v tejto oblasti celkovo objavené alebo presunúť prieskumy opäť o dolinu ďalej… Neviem sa zbaviť pocitu, že tu sme sa už pomaly dostali k bodu maximálnej „vyťaženosti zdrojov“.

Oli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *