Hartenstein

Oli
„Postavím si hrad v údolí. Aj keď tým zjavne vyvolám otázky dotýkajúce sa jeho strategickej polohy, aspoň to nebudem mať na ceste z bouldrov do kopca. A až sa ráno prebudím, vo svahu nad hradom uvidím z okna svojej komnaty ďalšieho skalného mužíka. Ako odkaz pochopenia. Možno sa tak časom vytratia aj všetky otázky.“ (záznam z hradnej kroniky, 12. stor.)

Je ich tu neúrekom. Jeden vedľa druhého strapatia prúdy vzduchu, ktorý ich beťársky obkresľuje. Kamenná sála dýcha stretom lesných duchov a jej koberec len pridáva na sile atmosferickej explózie. Stropom vedie boulder INRI. Línia s nedočkavým aplauzom skalných mužíkov je krok za krokom k lokálnemu precíteniu. Krásna výslužka, no mužíci si tentokrát dlaňami opäť netľapli.

Jeden svah nad údolím je obsypaný skalami, ten druhý tie svoje asi ponúkol na stavbu hradu. Nájsť tu možno v menšom rozsahu skoro všetko od stropových lištovačiek, cez previsnuté telocvične až po fontáčske výlezy. Rakušáci si oblasť strážia a sprievodcu do sveta ešte nepustili a nemyslím, že sa to niekedy zmení. Ak sa teda chcete dozvedieť niečo o bouldroch treba sledovať diskusie na rakúskych lezeckých stránkach, či náležité fotogalérie a pod. Oblasť príliš neodporúčam naháňačom čísiel ale skôr veľkým nadšencom, ktorí necítia potrebu na konci dňa vyťahovať kalkulačku. V tomto zaujímavo formovanom lone prírody vo svahoch nad majestátnym hradom a jeho tieňom sa rozhodne dá hodnotne vyvenčiť svoje ego.

„Môj hrad sa volá Hartenstein a nepretržite prezentuje moje záujmy. Dnes už len pozorujem ako rozdáva dary svojim návštevníkom. Nič neľutujem. Každým dňom sa mužíci prebúdzajú nanovo a žijú s odkazom ruky, ktorá ich postavila… Dnes pribudli ďalší. Cítim nové stotožnenia.“ (záznam z hradnej kroniky, 24.5.2009)

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *