Krokodíl, Končitá

Krokodíl 6C, Končitá (Vtáčnik)

Oli
Skamenelý kráľ ríše plazov vo svahu Vtáčnika smeje sa každému, kto sa s údivom pod neho postaví a krk svoj do silného oblúku vytáča, aby uzrel, kde až hlava jeho majestátna končí. Nedá sa len tak pohladkať, no žmurkaním Vás na to bude nepretržite nahovárať.

Krokodíl je kameň, ktorý nachádzam v abecede slovenského boulderingu. Pre svojho ducha, pre svoj jedinečný tvar s dlhočizným krokodílím úsmevom, alebo len tak kopírujúc ležiacu prerezanú dukátovú buchtičku, v nej hrdo zastupuje písmeno „K“. Talizman slovenských lesov, chuťovka, ktorú si nemôžete nechať ujsť.

Boulder sa nachádza nad dedinou Kamenec pod Vtáčnikom, v lesoch nad chatou pod Končitou ako jeden z prvých uvítacích balvanov po ceste k srdcu oblasti. Do línie sa pravdepodobne prvýkrát zakusli chalani z Bratislavy vedení Ondrom, ešte v rámci jedného z prvých objavno-kefovacích výjazdov (v horúcom júli 2008) po tunajších lesoch (videjko tu ). Dnes už ma Krokodíl pomerne veľa prelezov (spomeniem aspoň Tomáša Greksáka, Ondra Valentína, Ričiho Nyékiho, Oliho Vysloužila, Lukáša Kirsha, Jana Kresana a určite ešte niekoľko ďalších, o ktorých bohužiaľ neviem).

Krokodíl je highball. A v tom je jeho najväčšie čaro. Šmaková lezenica do 4 metrov a potom ľahký cca 2 metrový dolez. Obtiažnosť sa pohybuje do 6C, viac určite nie. Lezie sa zo stoja, nakoľko SD by tu nemal priveľký význam. Spočiatku prevažuje lištové lezenie. Začínate z vertikálnej špáry, ktorú zakrátko opúšťate prechodom do prvej horizontálnej špáry – jeden z najťažších ale i najkrajších krokov bouldra, priložíte a nasleduje jemné dynamko do úsmevu. Tu už stačí len „neoťažieť“ a skalp svojho prvého plaza by ste mali mať v kapse. Charakterovo teda prevažuje lezenie po pozitívnych lištách v miernom previse, dolez je madlovačka, čo je nepochybne veľká škoda.

Ak teda máte gule na veľké veci, no Krokodíla ste ešte neskúsili, neváhajte doň naliezť a vydobyť si hodnotný prelez.

Video z Krokodíla nájdete aj na našej stránke v sekcii galéria.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *