Blansko Palava bouldering

Len na skok za dobrou žulou

Oli

Žula nie je špongia. Je dobrá na zimu, keď sa v rámci krátkodobých striedaní oteplení s ochladeniami odohrávajú na skalách podmienky všetkého druhu. Práve pri otepleniach si vlhkosť vie poľahky vydobyť svoje miesto, ale žula je strašne fajn, že je asertívna a vie si povedať.

Určite dokáže aj nepotešiť, keď sa ocitne v pozícii oslabenia a vlhku úplne podľahne. Tentokrát nám drobný risk vyšiel a za necelé dve hodiny sme mali tú česť zoznámiť sa s jednou z najbližších žulových radostí.

Blansko Palava bouldering
Orgasmic Scheizepunk 6B

Počasie nemohlo byť lepšie. Chladno a bezvetrie si nás získali, aj keď orientácia svahu kvôli absencii slnečných lúčov teplomilom nenahráva.

Blansko Palava bouldering
Levý tobogan SD 7A

Blansko sa nachádza na západnom úpätí Moravského Krasu. Vzhľadom k svojej polohe ale vie celkom prekvapiť svojím pestrým horninovým zastúpením. Áno, je to presne žula, ktorá nás sem pritiahla aj napriek masívnej susednej prevahe vápenca. Žuly je v okolí ale celkom dosť. Presvedčí vás o tom už len cesta z Brna do Blanska.

Blansko Palava bouldering
Kůrovec je pánem lesů 7A+

V úzkom zarezanom údolí pri rekreačnej oblasti Palava sa nachádza malá bouldrová oblasť so zastúpením skôr nižších balvanov a s bouldrami od 2 do 7B.

Blansko Palava bouldering
Levý tobogan 6B+

Mám pocit, že oblasť chytila druhý dych po nedávnom prečistení a navýšení bouldrových problémov od Pavla Dundáčka. Podľa popiskov v sprievodcovi sa tu bouldrovalo už v deväťdesiatych rokoch.

Blansko Palava bouldering
Antihrana SD 7A

Srdcom oblasti je súkamenie Dvojčata, ktoré ponúka až 17 bouldrov. Za tie sedmičkové musím vyzdvihnúť krokovo bohatý bouldering. Zaliezol som si tu tak dobre, až nadobúdam pocit, že už len kvôli tomuto sa sem oplatilo zájsť. Ústredný balvan by sa nestratil ani v najlepších žulových oblastiach.

Blansko Palava bouldering
Antihrana SD 7A

Celkom zaujímave problémy, aj keď nižšie, ponúkajú aj dva kamene nad Dvojčatami.

Blansko Palava bouldering
Sokolík 6A
Blansko Palava bouldering
Sokolík 6A

Nepochybne stojí za to balvan Prameň so silovinkami Hydra 7B a Kerberos 7A.

Blansko Palava bouldering
Kerberos 7A

V oblasti dominujú päťkové a šestkové bouldre, ale zalezie si tu dobre aj nenáročný sedmičkár. Môj zážitok z boulderingu na Dvojčatách síce už žiadny balvan neprekonal, no celkovo mám z návštevy dobrý pocit. Ukojila môj hlad po žule.

Blansko Palava bouldering
Hydra 7B

Je skvelé, že nadšenci investujú svoj čas aj do tvorby oblastí, v ktorých nikdy nestretnete veľa ľudí a kde bouldre napriek tomu ukrývajú niečo iskrivé bez ohľadu na klasifikáciu. Možno je to aj tým, že je tam pekne, pohoda a ihličnany.

Oli

Informácie o oblasti a sprievodcu nájdete v článku na Nadzemí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *