Novinky v Pukanci

Oli
Jeden pekný deň si sedím pod Altamirou a s úžasom hľadím na krásne tvary kameňov,ktoré nám lesy Pukanca ponúkajú. Nie je ich veľa, ale niektoré stoja naozaj za to! Nadol, smerom k potoku, cerí svoje zuby Žralok. Vľavo straší Démon a tu hneď vedľa dávanamňapozor Ryba. V tom mi oči spočinú na parádnom kameni. Chvíľu sa dívam a on mipostupne po jednom odkrýva svoje tajomstvá. Ako to, že naň ešte nič nevedie?

Krásny 5 metrový šutrík. Podobné sa tu dajú spočítať na prstoch jednej ruky a my ho bezpečne už dlhé roky obchádzame a nechávame zarásť hustým kobercom machu… Ale poďme pekne postupne. Z minulej jesene som ešte dlžný zopár nových smerov, ktoré tuvznikli a nikde sme sa o nich nezmienili.

Po dve novinky pribudli na Altamire. Ľahšie Preducho 5C a trošičku ťažší (hlavne pre tých, ktorí v škole na telocviku flákali strečing…) bouldrík Strečman 6B. Ďalšie dva bouldre sú na kameni Scary a to Hniezdo 5A a pekný vysoký, celkom morálový, Kráľ bláznov 6B.

Staro-nový kameň je očistený nad Kaňonom, volá sa Poschodie a sú na ňom tri ľahšie kvaky: Poschodie 4B, Jarmočný kvak 4A, Trtkačka 5A.

Tak podĺžnosti z minulého roka sú za nami, poďme na tohtoročnú jar, kedy okrem preliezania miestnych klasík, vznikli dva nové smery na spomínanom šutríku z úvodu článku. Kameň dostáva príznačný názov Totem.

Ako prvá sa ponúka, najlogickejšia a najľahšia línia zo stoja po madlách, s jedným nepríjemným krokom a fantastickým výlezom… Piatok 13-teho 6A. Potom už prichádza na rad tá krajšia a ťažšia. Tvrdý SD nástup z povinných mini škrabiek dáva trošku zabrať, no ďalej pokračuje séria pekných krokov po hrane, dynamický krok a kľúčová škrabka, s ktorou letím dole.

Škoda, škrabka chýba, ale Totem ponúka ďalšiu možnosť. Síce trošku menšiu a nepríjemnejšiu, ale predsa! Krásny a vysoký výlez, spoločný s prvým bouldrom, a druhá línia je hotová – Horror vacui 6C. Vrelo odporúčam, jeden z najkrajších bouldrov aké som v Pukanci liezol. Totem si pýta ešte jednu priamejšiu líniu s brutálne oblým výlezom, no po prehodnotení svojich schopností a dopadliska ho asiprenechám niekomu silnejšiemu (Riči, Oliver)???

A čo sa udialo túto jeseň?

Začnem ľahšou vecičkou, ktorú urobili Rasťo s Peťom v ľavej časti Steny, volá sa toOberačkový 5B – pekný kratší bouldrík. Peťo ešte pridal Záložku 4C v ľavej častiKaňonu. Tomáš Sloso a spol. očistili dávny projekt nad Altamirou Peklo a vyliezli ľahšiu líniu z vnútra jaskyne S čerty nejsou žerty 5C. Ja som prišiel pekne na hotové a najskôr som urobil predĺženie ich bouldra o zopár pekných krokov v jaskynke s názvom Z pekla šťastie 6C a pridal som ešte krásny netypický špárový problém so super výlezom cez previs Šofovi do neba 6C. Podľa mňa jeden z TOP bouldrov v Pukanci, len to chce správne vymyslieť….

Tak hor sa do toho! Klasifikácia je samozrejme orientačná chcelo by to viac prelezov, hlavne od skúsenejších borcov, takže ste všetci vítaní. V Pukanci práve začína sezóna.

Komplet sprievodcu nájdete tu alebo aj priamo na mieste pod Žralokom.

Maroš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *