Pukancový bouldering

Oli
Každý lokálboulderpatriot by mal u nás povinne navštíviť bouldre pri Pukanci. Hlavne preto, že sa o nich toľko píše a pretože sú spojené so zvučným menom autora najťažších práskov. Tých je tu slušná hustota a aj keď je väčšina z nich na jednom kameni, papierovo dosahuje ich množstevná prevaha najvyšších čísel na Slovensku.

Je to skôr smutnejšie ale v súčasnosti je Pukanec asi jedinou bouldrovou oblasťou u nás, ktorá má vlastného ucelenéhosprievodcu. Zodpovedajú za to chalani z regiónu, ktorí by mohli ísť príkladom všetkým zanieteným bouldristom majúcim neďaleko obydlí aspoň zopár zaujímavých šutrov. Týmto im patrí neoceniteľná vďaka.

Bouldrov pri Pukanci nie je veľa. A myslím, že potenciál je tu už dávno za svojim vrcholom, o čom svedčí aj velikánsky počet definovaných kombinácii na konkrétnych kameňoch. Čo les dal, bolo prijaté s doširoka otvorenou náručou a vystískané na maximum.

Nemožno poprieť chytlavosť a jedinečnosť niektorých línii (Ostrip 7B, Piraňa 7C, Predĺžené zaucho 7A, Ťapky 6A, Dory 7B, Marlin 7C, Čeluste 8A) spolu s veselými tvarmi balvanov, no aj napriek tomu vás môže prvý dojem z oblasti mierne zabolieť. Najlepšie je bouldre začať hneď skúšať a nebedákať nad lokálnym charakterom oblasti. Alebo absolvovať s gurum jednuprechádzku medzi kameňmi a objaviť v nich hlbšie dimenzie.

Text a foto: Oli.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *