bouldering Červený Kameň

To najlepšie z okolia Červeného Kameňa

Oli

Bouldering na kremenci je špecifický. Výskyt tejto horniny je na Slovensku oproti vápencu, žule, andezitu, dokonca aj pieskovcu, v úzadí. Mnoho lezcov ho príliš nevníma, alebo ho registruje ako menej dobrý, až podradný materiál na lezenie. Často je príliš členitý, lámavý, boľavý, neestetický. Našťastie existujú výnimky aj v tomto prípade, tak si poďme o nich povedať.

Píla a blízke okolie Červeného Kameňa je našou najväčšou kremencovou oblasťou. Ba nielen to, s počtom existujúcich bouldrov už konkuruje najväčším oblastiam na Záhorí, pričom v lesoch stále driemu dva nedotknuté a relatívne veľké sektory.

bouldering Červený Kameň
V novom sektore nad cintorínom

V apríli sme s Mišom vydali druhú verziu sprievodcu obohatenú o sektor Hrad, odvtedy je dokončený ďalší sektor Kalvária a pomaly aj vďačný nový sektor nad cintorínom. Snívame o vydaní tretej verzie ešte do konca roka, ale kto vie…

bouldering Červený Kameň

Ako to teda s tým kremencom naozaj je? Skutočne je taký zlý? No, keby to tak naozaj bolo, isto by sme mu nevenovali toľko času. Áno, kremenec vie byť odporný, ale vie byť aj nádherný. Vie trošku zabolieť, ale vie si vás aj pekne rozmaznať. Perfektne dopĺňa malokarpatskú boulderingovú pestrosť. A hlavne, tvorí stropy a masívne previsy, ktorých sa tu len tak poľahky nedohľadáte.

bouldering Červený Kameň
V novom sektore nad cintorínom

Vyhýbať sa kremencu v našich podmienkach je skutočne škoda. Veď možností u nás nie je veľa a ukrátite sa často aj o dobré lezenie. Ak ste v mase kremencových bouldrov trošku stratený, dám vám tipy na niekoľko výborných bouldrov na Píle, ktoré by ste z môjho pohľadu nemali vynechať.

Loptoško 3 (Pytón)

Začneme obťažnostne najľahším tipom. Moja najobľúbenejšia trojka v lese. Fajnové madlá do ruky a keď chceš, aj pätu založíš.

Chatka Katka 4 (Lovec)

Vždy, keď som prišiel na skusy do oných končín, Chatka bola prvá. Veľký spoďáčik na nástup a na štvorku celkom bouldrový výlez.

Preliezka 5A (Pytón)

Dobré lezenie. Mierne silové. Napriek tomu, že je to celé po chytoch, nie je to rebrík. Dokonca pocítite aj vzduch pod zadkom.

Ibakako 5A (Pytón)

Bomba. Takto majú vyzerať 5áčka, z ktorých si chceš okrem prelezu domov odniesť aj zážitok. Položená vyššia platňa, ktorá má síce najťažší krok nad zemou, ale vaše sústredenie si udrží až na vrchol.

Trupík 5C (Pytón)

Perfektný kompaktný kremenec, až sa nevyhneš pocitu, že lezieš po pieskovci. Možno niekomu nebude voňať šikmý svah pod bouldrom, ale tie chyty sa jednoducho nedá pustiť. Budeš mať pocit, akoby si liezol niečo ťažšie. Ten profil, tá exponovanosť. Nie nadarmo bol tento boulder na titulke prvej verzie sprievodcu (alebo to bolo kvôli Ferovi?). Na záver fajný mantlík cez pätičku a to, čo ti možno sprvoti nevoňalo, bude vlastne strašne super.

bouldering Červený Kameň
Trupík 5C

Malý princ 6A (Pytón)

Pekné trikové šesťáčko, ktoré si treba vymyslieť, aby sa vám nezdalo ťažšie. Pätička, oblinka, lišta a pretlak. Na taký nevinný boulder celkom pestrý.

bouldering Červený Kameň
Malý princ 6A

Čokina 6A (Pytón)

Vaše uvítanie na Píle. Prvý veľký kameň po ceste do najväčšieho sektora. Kompaktný mohutný balvan so serióznym výlezom, ľahkým a pekným. Najťažší krok je hneď ten prvý a potom si to už len užívaš priamo hore po dobrých chytoch. Niekto sa fajn zahreje, iný si aj odlezie.

bouldering Červený Kameň
Čokina 6A

Kam mi kadíš 6A (Lovec)

Skala o niečo menej atraktívna, ale profil výborný. Kroková sekvencia do ramien a prstov, ale sediac nad hranou sa budete usmievať. Myšlienka na prelez bouldra Kamikadze 5B vás asi neminie.

bouldering Červený Kameň
Kam mi kadíš 6A

Dozrievanie 6B+ (Pytón)

Absolútna klasika a jeden z prvých bouldrov na Píle. Fajnová hrana s malými lištami, za ktorú by sa nehanbili ani v oblastiach, do ktorých zvykneme cestovať pár hodín. Povráva sa, že niekedy je nevyhnutné na boulder jednoducho dozrieť.

bouldering Červený Kameň
Dozrievanie 6B+

Ertépel 6B+ (Pytón)

Výborná silová – takmer – medvedička hneď vedľa Dozrievania. Takéto bouldre jednoducho píše žula a pieskovec… a pozri ho, u nás na kremenci!

bouldering Červený Kameň
Ertépel 6B+

Ryšavý Boris 6B+ (Pytón)

Tento populárny tenista sa objavil už aj v sumarizačnom Ferovom rebríčku top 10 bouldrov, čo mu neodškriepiteľne dodáva punc kvality. Nenadarmo. Fantastická lištovačka pre prsty akýchkoľvek rozmerov sa neodolateľne vyníma v priestore.

bouldering Červený Kameň
Ryšavý Boris 6B+

Masielko 6B+ (Lovec)

Snáď najlepší príklad kremenca najvyššej kvality. Už len samotný dotyk skaly ťa uspokojí, nehovoriac o zaujímavom probléme, ktorý tu príroda pre teba pripravila. Žiadny rebrík, tu musíš popremýšľať.

Olgoj Chorchoj 6C (Pytón)

Podzemný červ vykopaný na svetlo bouldrového sveta. Prísny strechový previs, ktorým si veselo pádiš po hrane. Prekvapivo dlhé, prekvapivo bohaté na kroky. 6C ako lusk.

bouldering Červený Kameň
Olgoj Chorchoj 6C

Ariadnina riť 6C (Pytón)

Horizontálna medvedica, to ja môžem. Super stropík po dobrých chytoch, kde zapojíš celé telo a možno sa ku konci aj zadýchaš.

bouldering Červený Kameň
Ariadnina riť 6C

Bumerang 6C (Pytón)

Moje obľúbené šesťasicéčko. Žiadny riťotrh. Pekne zo stoja a hneď aj krájaš vzduch na polovicu. Vzdušný problém, kde už potom možno radšej nepadaj. Trošku triky úvod, bumerang s nohami a hor sa do priameho výlezu po dobrých chytoch.

Defibrilátor 6C (Hrad)

Dobrý príklad, že aj na menej peknom kremenci môže byť výborný boulder. Precvičíte brucho a pätičky. Na malom priestore veľa kreácií.

bouldering Červený Kameň
Defibrilátor 6C

Supermamba 6C+ (Pytón)

Či už sa pustíš do klasickej Mamby 6B+, alebo si ju predĺžiš o ďalšie super lezenie, zážitok ťa neminie. Supermamba je jedna z najdlhších malokarpatských hrán, kde natečie aj ostrieľanejším, tak sa vôbec nemusíš hanbiť.

Bouldering na Píle
Supermamba 6C+

Tsunami 6C+ (Lovec)

Silovo-vytrvalostný problém na pohľadanie. Mám rád bouldre, v ktorých si zaleziem, pokojne aj vyrovnane, bez výrazne ťažkého kroku. Je to dobré. Pre rovnováhu.

bouldering Červený Kameň
Tsunami 6C+
Tsunami 6C+ (foto: Oli)
Tsunami 6C+ (foto: Oli)

Lodivod 7A (Kalvária)

Takéto si ešte neliezol. Žiadna zhybovačka, tu musíš použiť hlavu a hneď potom aj brucho a nohy. Jedno z najlepších malokarpatských sedemáčok.

Maslo 7A (Lovec)

Ťažší brat Masielka ide ruka v ruke s bouldrovou atraktivitou. Superpríjemná skala a zaujímavé kroky. Maslový výlez (ale len, keď je príliš teplo) mu dodáva tú správnu esenciu. Aspoň sa nemusíš obávať, že tam budú madlá.

bouldering Červený Kameň
Maslo 7A

Patológia 7A (Hrad)

Jeden z prvých bouldrov pri hrade, čo navráva o jeho krivkách. Náročnejší spodok a ľahký dolez. Niekto to rád aj v tomto poradí, alebo proste iba niekedy. Pár silových tempičiek do madla a od polovice môžeš postupne poľavovať.  

Urológia 7A (Hrad)

Krotenie medveďa v temnom brlohu. Zážitkom je iba vliezť do jaskyne. Bez čelovky to ale nepôjde ani na poludnie.

Pytón 7B (Pytón)

Plaziaca sa legenda karpatských lesov. Vytrvalostná bomba v dachu ako hrom. Ale veď som vám už o ňom nejednu ódu napísal. A keď už prídete, neprehliadnite aj Kráľovského pytóna bez chytania hrany.

bouldering Červený Kameň
Pytón 7B

Kráľovská BOA 7B (Pytón)

Rovnako ako Pytón, má aj BOA svoje miesto v rebríčku najlepších počinov nielen na Píle. A že Kráľovská chutí ešte o niečo lepšie a zábavnejšie.

bouldering Červený Kameň
Kráľovská BOA 7B

Slepúch 7B (Pytón)

A do tretice ďalší prívrženec Terária. Slepúch je ale o niečom inom. Je kratší, silovejší a celkovo intenzívnejší. Výborný stropový problém!

Ultrazvuk 7B (Hrad)

S Ultrazvukom sa vrátime na Patológiu ku hradu, ale len preto, že tento fantastický traverzík vás nenechá vydýchnuť až do posledného kroku. Intenzívne lezenie s niekoľkými finesami.

Lovec perál 7C (Lovec)  

A nakoniec sám pán Lovec. Sedemcejdo ako má byť, malé ostré lišty a k tomu milimetrová hra s nohami na hrane (alebo aj nie). Síce som si to užil až pri samotnom preleze, spomienky mám silné. To bola jazda! Alebo vlastne ponor, veď som ani nedýchal. Darmo, perly sa nelovia ľahko.

bouldering Píla
Lovec perál 7C

A čo by si medzi tie najlepšie bouldre vybral ty?

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *