První kroky 6A, Sněžník (foto: Oli)

Veľkonočná zmena plánu

Oli
Nebolo by obdobie pred Veľkou nocou bez myšlienok na Švajc. Veľké plány, prepočty frankov, listovanie v sprievodcoch po Ticine a oberanie stalaktitov ťažkých slín z kútikov úst. Neboli by veľkonočné sviatky strávené nakoniec úplne inde. Deň pred odjazdom s ťažkou hlavou burcujete návštevnosť meteostránok a v zatiahnutej rolete hľadáte aspoň pár trhlín, otvorov, ktoré osvietia vás a vlejú nádej pre uskutočnenie napríklad takéhoto výjazdu.

Skrátenie pôvodnej trasy viac ako o polovicu nám dovolilo zasadiť odjazd do pomerne komfortných ranných časov. Aj napriek tomu bola, celkom výnimočne, práve naša posádka tou, ktorá meškala.

foto: Oli

Náš primárny plán bol Sněžník, sekundárny Bahratal. Keďže v piatok bola predpoveď pre Děčín a okolie pomerne neúprosná, musel som nazrieť hlboko do rukáva, či nenájdem voľajaký záložný tromf pre prečkanie onoho frontu nešťastného. Napadol ma Humpolec a hľa, postupujúci front od severozápadu sem mal doraziť až okolo piatej.

foto: Oli

Panský les sme mali približne na polceste. Všetko hralo ideálne do karát, nebyť tamojšieho matrošu, bol by som za svoj nápad neskromne hrdý. Poslať sem bouldrového panica, rozkrváca sa už pri očnej konfrontácii s balvanmi a po predaji lezečiek ma zmastí do bezvedomia.

foto: Aďka

Z pohľadu ostrieľanejších to samozrejme nie je až také zlé. Žula je síce skutočne riadne hrubozrnná, ale balvany posedávajú vo veľmi peknom lese. Chyty v ťažších bouldroch sú seknuté. Predstavte si pod tým čo chcete (ja som už svoj názor vyjadril), ale ich najväčšou výhodou je práve komfort pod prstami.

foto: Oli

Všetky cesty vedú do Panského lesa. Svišť zo západu, Mára niekde zo severu a my z juhovýchodu. Stretli sme sa tu, čoby inej oblasti nebolo. Presne tak, ako sa bouldristi zo všetkých zemí stretávajú vo Fontáči, potriasli sme pravicami v jednom z útulných kútov Panského lesa.

foto: Oli

Nakoniec to vôbec nebolo zlé. Aďka, Jitka a Janka sa zahrievali v kontrolovaných rozlezovkách, Kubo s Klincom a Lukášom sa prehrievali v nejednom pohybovo vďačnom 7Ačku, ba skončili aj vo Vyhřezlej plotýnke za jedlých 7B. Luky to dal na pána a vo výleze sa pobral do hĺbok bouldristickej duše, keď zaťažil nevhodný vstup a zvolal do dolín.

foto: Oli

Zo svojimi rozlezovými cieľmi som sa jemne utrhol. Po Plotýnke a sedavom Ikarusovi 7A čítam Prepísané dejiny 7C. Aj napriek boľavému zápästiu sa mi problémik darí vyriešiť a po jednom z posledných Kubových pokusov v Ožratom Tomášovi 7A vyrážame smer Děčín.

foto: Oli

Na Sněžníku sme boli doposiaľ iba raz, v sektore Bueno a Best of Direct. Svišť nám poradil, že treba postupovať ďalej po vrstevnici až k vyhliadke. Už pred dvoma rokmi sme boli plní dobrých dojmov, pod vyhliadkou ale pojem Sněžník nabral úplne nový rozmer.

foto: Oli

Okamžite vystrelil na prvé pozície bouldrových lokalít v Česku. Krásny kraj. Možno to bolo z väčšej miery aktuálnym obdobím kvitnúcich žiarivých čučoriedok, kolektívom, vôňou, estetickými líniami, možno iba faktom, že neprší a my bouldrujeme.

foto: Oli

V prstoch cítim pozdrav z Humpolca, v zápästí zase vztýčený ukazovák, a keď sa musím nadmieru zaťať aj v Hermelíne 7A, pochopím, že na dnešné prežitie použijem zľavové kupóny.

foto: Oli

Na Sněžníku je výborný pomer ľahkých a ťažkých bouldrov. Zalezie si naozaj každý. Len tie dopady nemusia vždy potešiť a je treba disponovať malým prebytkom bouldermatiek. Výhodou je aj otvorenosť sektorov, čiže po daždi to s jemným vetríkom rýchlo uhráte v prospech svojich záujmov.

foto: Oli

Blízkosť reštauračného zariadenia lokalite mimoriadne nahráva. Netrvá dlho a dievčatá neváhajú to tú výhodu prežiť na koži vlastnej. My ostávame na peknej hranke Háro máci 7A a deň uzatvárame pod príznačným skvostom Klenot 7A.

foto: Oli

Večer riešime na penzióne otázku, či sa zajtra vrátime na Sněžník alebo sa vydáme za poznaním previsnutých profilov do nemeckej Bahry.

foto: Oli

V priebehu náročnej detektívnej misie „Bahratal“ niekoľkokrát naše rozhodnutie oľutujeme. Pocity zatúlaných psov nás opúšťajú po prvých prelezených bouldroch. Dachy ako šľak, extrémne vhodné na nepriaznivé počasie, hobľujeme počas relatívne pekného dňa.

foto: Oli

Prvé pocity nadšenie naše nepostretli. Temná atmosféra držala sa za ruku s dusnom. Možno to bolo aj vyšlé slnko, čo deň spríjemnilo nám, ale po obutí lezečiek sa nikto nesťažoval, ba práve naopak.

foto: Oli

Navštívili sme iba jeden sektor (Schlachthof) z deviatich. Rozkladáme sa hneď pri prvom monštróznom previse s viacerými možnosťami. S chalošmi sa zhodneme, že to dnes cítime viac odpočinkovo. Vybehnem si teda aspoň Wild East 7A+, Koi 7A+ a potom sa už venujem foteniu a spotovaniu namotivovaných dievčat, ktorým to v previsoch ide viac než dobre.

foto: Oli

Ešte pred zotmením sa presúvame do Drážďan. Prejdeme si pekné centrum a usedáme v domácom pivovare na chutné špeciality plné mäsa, kapusty a opuchnutých knedlíkov. Grg.

Veľkonočný pondelok sa zaobíde bez akýchkoľvek násilných počinov na ženách. S Jitkou a Aďkou začneme zľahka, motivačne, decentne hriešne – palacinkami na Sněžníku. Ostatná skupina už zvára.

foto: Aďka

Stretávame sa v sektore Best of Direct. Niektorí sú frustrovaní z dobýjania bouldrov, tí druhí vymazlení z príjemne šteklivých dochutí palaciniek. Ale taký je život.

foto: Oli

Sektor poskytuje fešné záležitosti. Vyleziem si s Poliakmi Hru na hranu 7A s nízkym SD štartom. Klinčok neúspešne pokúša chrbát v skvoste Best of Direct 7A, a Kubo s Lukášom doklepnú starostlivo naprogramovanú Ratamahatu 6C+.

foto: Oli

Po odchode našich veľkonočných súputníkov ostávame na balvane Sněhulák. Vyleziem si ešte pekné linky Levý hák 7A a Sněhulák 7A+, zatiaľ čo dievky dajú zbohom výletu krásnymi výkonmi v Dynámku 6B+.

foto: Aďka

foto: Oli

Nedá nám neuzavrieť výlet večerou pod rozhľadňou. Poznáte to, hľadiac do hĺbok krajiny v okolí Děčínu, prežúvate šťavnatý bravčový stejčík a listujúc knihou prešlých dní odhalíte, že niekedy je dobré, ak nevyjde pôvodný plán. Veď život si poradí, ak ho správne navediete.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *