Top 10 bouldrov z roku 2020 – doma dobre

Fero

Spomienky sú komplikovaná vec, veď keď si pozerám staré fotky, neviem, čo si vlastne pamätám. Či to, čo sa stalo, alebo už len to, na čo som si spomenul, keď som ich videl naposledy. Je to ako tá detská hra na telefón, keď šepkáte druhému do ucha, čo ktosi povedal vám. Aj tam býva odkaz na konci riadne dopletený. Napriek tomu je tento text mojou snahou uchovať si čo najviac z tých vyše 50 dní pod bouldrami. Napokon, v konečnom dôsledku je jedno, aké presné spomienky zostanú. Jedno si budem pamätať stopercentne – bol som šťastný.

Poľovnícka kapsa 6C, Pod Báborskou

Kapsa bol prvý boulder, do ktorého som sa po 2 mesiacoch vynútenej pandemickej abstinencie pustil. Spätne si nie som istý, či bol až taký naj, alebo mi len do hlavy stúpla jar a pripálená praženica z ešusu.

Na fotke to vyzerá cool

Crichton 6B, Plavecké Podhradie

Lom v Podhradí som si obľúbil. Chápem, že to nie je NÖ, no mohlo by byť. No a raz mi tak prišlo ľúto, že z madla medzi Tryanglom a Pískaj nejde nič doľava do Barovej prostitútky – prechod za roh pritom ponúka parádne pohyby. Poviem vám, ten týždeň, keď som si pred spaním opakoval kroky, bol krásny.

Užovka stromová 6A+ a Stromovka ružová 6A+, Svätý Jur

Spodnému sektoru v Jure som nejako nikdy nevedel prísť na chuť – žula je nad očakávanie drsná a nástupy sú akési zakliate. Tak som si vymyslel dva traverzy po tom najostrejšom v ponuke a so zapeklitými zdvihmi. Raz darmo, fajnšmeker.

Zuby musia byť

Lepidlo 6C+, Medvedia skala

Na Medveďke ma vždy prekvapí, že tam nik nie je. V bezkonkurenčnom previse by sa pritom vybláznili aj fanatickí indooristi. Lepidlo je perfektná linka – keby miesto madla končila mantlom, nestratila by sa ani za hranicami. Proste super kroky po veľkých lištách, ktoré preveria, či ste dávali pozor, keď sa v škole preberalo špičkovanie.

Kiež by som mal viac takýchto fotiek

Búrkový Obelix 6A+ , Obelisk (Pekná cesta)

Obelisk je nedocenený žulový skvost nad Peknou cestou. No a Búrkový Obelix je čudný boulder, ktorý mi však akosi prirástol k srdcu. Miesto toho, aby sa človek po náročnom zdvihu vybral hore, prelezie za roh a spustí sa do ďalšieho bouldra. Nevídané, ale pre mňa s jahôdkou.

Malé, ale milé

Život na hrane 6C+, Medvedia skala

Život na hrane sa dá väčšinou liezť, aj keď je zatečený strop. Navyše ponúka vydarené kroky, nehrá tak druhé husle ani pri ideálnych podmienkach. Rozrobil som si ho v jedno vlhké popoludnie a doklepol o víkend neskôr. Pascal chytal komárov, Leo čosi bľabotal a ostatní tajili dych, aby som vydržal. A ja som vydržal, ale najprv som musel dať pätu vysoko nad hlavu a potom ešte raz. Hrany sú už raz také.

Pascal a Leo a.k.a. idylka pod skalami

Chlieb SD low 6C, Dunaj

Je čudné, že Dunaj má niečo spoločné s lezením, ale nech už ho máte pri nohách alebo naň hľadíte zvrchu, skrýva perfektný bouldering. Stačí, ak si osvojíte slová kombinácia a obmedzenie. Aj sa to hanbím priznať, ale najviac ma bavil Chlieb. Najmä ten prvý krok do „obliny“, prichytiť, karate kop do ďalekej nohy, potom ešte čosi a bum!

Dunaj
Duní Dunaj a luna za lunou sa valí

Krížová cesta 6C, Bratislavská perla

Perla je malý zázrak nad Račou. Až si hovorím, že by kvôli nej mohli preložiť ten diaľničný tunel, ktorý má ústiť podozrivo blízko. Napriek tomu, že „mám“ aj nejaké ľahšie 7A-čka, Krížovú cestu považujem za svoj najťažší kúsok. Asi kvôli lištám, lištám a ešte raz lištám. Paradoxne, vyliezol som ju nečakane, pokusom, od ktorého som si nič nesľuboval. Niekedy (sa) viem prekvapiť.

Perla odtiaľto vyzerá ako mozog

Tetra Hydro K 6C, Nad cintorínom (Píla)

Nad cintorínom je presne tá oblasť, kam musíte zobrať kamarátov, ktorí to s boulderingom príliš nehrotia. Všetko je po chytoch a ani ten kremenec tu ako zázrakom až tak nebolí. Tetra Hydro K je miestna Levitácia: silové kroky cez ľavú pätu s veľkým prečahom do madla. Odporúča 10 z 10-tich bouldristov, ktorí to majú ďaleko na Končitú.

Rovnaký kameň, iný boulder

Víťazstvo svedomia 6A+, Suchá líška

Každý rok mám v top 10 nejaký boulder, nad ktorým ostatní nechápavo krútia hlavou. Svedomie v tejto tradícii dôstojne pokračuje. Typická ladička, kde sa dá šuchnúť snáď všetko. Ale bola zima, Silvester a ako hovorí klasik: V susednom okrese chutí lepšie.

Dexo na Suchej líške

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *