Kraj ako to víno

Oli
Pred miliónmi rokov sa tu odohrával nekompromisný súboj rieky a pohoria. Tečúci tok prehrýzol horskú bariéru a začal sa zarezávať do pevných vyvretých hornín ako píla do dreva. Stáli tu proti sebe dva elementy neuveriteľnej sily. Uznali, že v tejto vojne niet víťaza a zvykli si na spolužitie. Vzniklo hlboké riečne údolie so skalnými úpätiami. A potom prišiel človek.

Okamžite si k novovyvinutej prírodnej harmónii privoňal a priľahlé stráne osídlil. Rast inteligenčného kvocientu privodil dokonalé odhalenie prírodných dispozícii a človek zapustil do zeme prvý vinič. Z neho vzišiel prvý plod a z neho prvé víno. Víno, ktoré šteklí zmysly a necháva na nich pečiatku „Wachau“.

Svetoznáma vinárska oblasť v Rakúsku ale nie je len o fľašiach vína. Malebné dedinky s jedinečnou atmosférou, citlivo zasadené vínne pivničky, terasovité políčka, hrady a zámky, lesy a skaly v najrôznejších formáciách, no a ten Dunaj. Je srdcom tohto údolia – tlčie ako tečie a tečie ako tlčie, čo prezrádza všetko o večnosti tohto miesta.

Večné sú v ňom aj naše prežitky. Pamätám na Aggsteinské bouldre, na každý krkolomný pád, na každý vtip pred cestou do spacáku,… pamätám na bouldre v Hartenstiene, na vysoké ciele a na každé losovanie o prenos bouldermatky. Žeby nejako veľa činiteľov?

No ale na toto ozaj netreba rovnicu o dvoch neznámych. Výsledok je už predsa vopred dobre známy. Však chlapci? Wachau, to je kraj ako to jeho víno.

Oli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *