Bouldering v Chtelnici

Blátotlačka z Chtelnice

Oli

Niektorí sa jej vyhýbajú ako čert krížu. Bouldre v stienke Blátotlačky však určite odporúčam. Ak ste si mysleli, že bouldering v Chtelnici je boľavý, tak až po skúsenosti  s fajnotkami Blátotlačky a spol. si väčšinu chytov z ostatných sektorov veľmi obľúbite. 

Samozrejme, našli by sme pár chuťoviek aj inde, ale táto stienka je špecifická ich hustou koncentráciou. Napriek tomu ponúka perfektné lezenie.

Vír totálnej perspektívy SD
Vír totálnej perspektívy SD

Dierky, ostré dierky, neforemné dierky, hlbšie a aj plytšie dierky. Občas strašne malá lišta, ale aspoň zabolí.

Vír totálnej perspektívy SD
Vír totálnej perspektívy SD

Kroky unikátne, a pokiaľ si zvyknete na bolesť, tak aj skvelé pocitovky.

Vír totálnej perspektívy SD
Vír totálnej perspektívy SD

Keď začneme zľava, do oka vám určite nepadne nenápadná línia Drtičky 7B. Nepadne, pretože začína z takých malých líšt, že ich musíte trošku dlhšie hľadať. Táto Ondrova chuťovka veľa prelezov zatiaľ nemá. Mne sa ju tiež darilo dlho obchádzať, ale minulú jar som si povedal, že už tie lišty musím nájsť.

Ďalším super kúskom je nosná línia sektoru – Blátotlačka z Uralu 7A, ktorú tu svojho času otvoril Luigi s Ondrom. Originál verzia sa leze zo stoja obojručne z obliny, pokračuje do malej lišty na pravú ruku a skokom do hrany ľavou. Po kultivácii terénu vznikol v roku 2017 aj parádny sit start za 7B (video: 4:07).

Blátotlačka má aj „soft“ verziu niekde okolo 6C, ktorá sa lezie cez spoďák bez lišty rovno doľava do hrany (video: 1:17)

Za ďalšiu klasiku možno považovať Vogónsku poéziu 7B. S Blátotlačkou má spoločný nástup, ale kľúčová lišta sa berie ľavou rukou. Následne sa fixuje cez vysokú nohu pravou rukou do dierky. Veľmi špecifický krok.

Logicky má SD verziu už aj Poézia (7C), ktorá si zatiaľ drží titul najťažšieho bouldra v sektore.

Napravo od Vogónov vedie boulder Vír totálnej perspektívy 7A+. Silová línia po boľavých dierach vrcholí pekným krokom do hrany. Pôvodne sa nastupuje zo stoja ľavou rukou v dierostisku a pravou z ostrej diery v rovnakej výške (video: 4:17).

Minulý týždeň pridal Mišo aj SD a máme na svete ďalšie výborné lezenie asi za 7B+ (tretie video na Mišovom instagrame). Napravo sa núka ešte priamy SD nástup, ktorý keď sa podarí napojiť, slušne v stávajúcich bouldroch zamieša karty.

https://www.instagram.com/p/B7RSrRqg-zp/

Poslednou existujúcou líniou napravo je Jupík 6B. Začína z podrepu z dvoch dierok vedľa seba. Ľavá je hlboká a boľavá, pravá plytká. Lezie sa priamo cez veľkú lištu.

Aktuálne sa otvoril aj projekt, ktorým je SD nástup zo stisku na hrane vpravo. Jedným bude napojenie do Jupíka a ďalším pokračovaním super ťažký nízky traverz až do softovej Blátotlačky.

Bouldering v Chtelnici
Jupík SD z hrany

Stienka síce neponúka ľahké bouldre, ale nájdete si na nej veľa ťažkých a boľavých.

Marketingovo mi to vychádza na mimoriadne úspešný boulder spot, kde nikdy nebude núdza o čulý ruch. A keby aj nie, stále je tam strašne dobre, obzvlášť, keď zasvieti slnko a stíchne vietor.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *