bouldering Končitá Strapatá

TOP 10 prvoprelezov v roku 2019

Oli

Minulý rok som opäť viac lezeckých dní strávil na domácej hrude, z čoho rezultovalo niekoľko prelezov osobných projektov alebo bouldrov, ktoré som ešte nemal prelezené. Najčastejšie som sa mihol v Chtelnici, v Plaveckom Podhradí, v Hámroch a na Píle. Okrem existujúcich línií sa mi podarilo aj niekoľko prvoprelezov pekných bouldrov a kombinácií.

10. Numizmatik 7B+, Medené Hámre

V rámci rodinných výletov do Hámrov som sa vždy vedel dosýta vyšantiť aj na jednom kameni so skalou priemernej kvality. Kocka je rajom mladých bouldruchtivých rodiniek. Čím častejšie sme tam chodili, tým viac línií sa mi rodilo v hlave. Podarilo sa mi preliezť niekoľko fajnových traverzov, ktoré bezpochyby patria medzi to najťažšie, čo som v obdobnom štýle doposiaľ vyliezol. Numizmatik môže znieť ako kolotočárska zábava, keďže pretína hádam aj 5 bouldrov, ale v skutočnosti je to technická paráda po malých chytoch s vytrvalostným záverom po oblej hrane. Mám rád bouldre, v ktorých musím siahať naoko po absurdných riešeniach a v ktorých sám seba nakoniec prekvapím ich úspešnou a hladkou realizáciou. Aj keď nie ste zberateľom mincí, tu si ich hranky užijete natoľko, až vás to k ich vytúženej zbierke samo akosi dovedie.

https://www.instagram.com/p/BvJ8rd5hDD0/
Boulder Haliere 7B je prvou časťou bouldra Numizmatik 7B+ (foto: Aďa)

9. Chvenie 7B+, Chtelnica

Boulder, ktorý visel vo vzduchu hneď potom, ako Tomaso preliezol traverz Miesiželezo. Chvenie pridáva traverzu dobrodružnejší exit cez Vibráciu. Veľmi pekný, štýlovo kompaktný boulder. Užil som si ho s Ričim, veď on by vedel rozprávať.

Riči pri prvom opakovaní Chvenia

8. Anatómia 7A+, Píla  

Kameň Patológia pri hrade Červený Kameň býva často zatečený a vychytať na ňom podmienky je skutočne ťažké. Keď sa mi to už v jeden letný deň skoro podarilo, akýsi nadšenci stredoveku si okolo neho postavili svoje mesto a týždeň sa tam hrali na hrdinov. Našťastie ich po týždni vymlátil nejaký kočovný kmeň a dedinku zrovnal zo zemou. Ihrisko bolo voľné. Krátko na to som v jeden horúci večer konečne pod Patológiou zložil matrace. Kameň som komplet dočistil, pridal niekoľko šestkových bouldrov a pustil sa do projektovania. Vznikli dve pekné sedmičky s ťažším riťotrhom, ale o to krajšou následnou sekvenciou cez päty a kríže. Keďže sa mi vybil reflektor, na kameni mi ešte zostal jeden pekný projekt, na ktorý sa rád vrátim. Len neviem, či nebudem potrebovať kvalitnú výzbroj.

https://www.instagram.com/p/BzwPrpCIC1q/
Projekt na kameni Patológia

7. Lomidrevo 7B, Chtelnica

Predzvesť skvostu, ktorý ešte len príde… Lomidrevo je kamarát Miesiželeza, v podstate sa doň napája a končí spoločným dolezom Valibuka. Celé to vzniklo znížením nástupu pôvodnej Vibrácie SD. Nemám rád nízke nástupy, ale som rád, že konečne môžem povedať o jednom presný opak. Nástupom to ale len začína, napojenie do Valibuka je fantastické a náročné.

Lomidrevo 7B
Lomidrevo 7B

6. Nadrobno 7B, Medené Hámre

Vraciame sa na Kocku, kde som ako svoj posledný preliezol traverz Nadrobno. Názov napovedá, že to nebude zrovna po madlách. Výborný a hravý boulder s ultimátnymi vyvažovačkami a slušným porciovaním prstov. Nádhera.

5. Božská melódia 6C+, Končitá

V rámci príprav WBC som preliezol veľa FA-čiek, ale Božská je jednoducho božská! V zásade veľmi pohodlný boulder, chytíš si zo stoja chyt a jednoducho lezieš, až kým nespadneš. A to je práve to. Keď som pripravoval súťaž, liezol som to sám s dvoma skleslými matracmi a to 7A mi tam jasne svietilo. Na akcii sa ukázalo, že preliezť túto vzdušnú hranu až také ťažké nebude. Božská melódia mi v ušiach dodnes hrá. Nestišujem ju, nevypínam.  

Wilderoben Boulder Cup
Bugi v Božskej melódii 6C+ (foto: Oli)

4. Kozatá Chtelničanka 7C, Chtelnica   

Ak poznáte bouldre v chtelnickom Amfíku, je vám jasné, že táto línia nebude krátka. Je teda riadne kozatá a rozhodne je Chtelničanka. Ak začnete bouldrom Kozy a doleziete až do Chtelničanky, konečne precítite jej nedostupnosť. A to sa mi poriadne rátalo.

3. Vibrácia 7C LSD, Chtelnica

Znie to trošku ako riadny trip, ale Chtelnica veru až tak ďaleko nie je. Možno sa aj zdalo, že tento prelez sa nebude rodiť ľahko, nakoniec to šlo celkom rýchlo. Zážitku to na intenzite neubralo. Vlnivá lištovačka, trošku do ramien, trošku do bedier a ujde sa aj prstom… Predzvesťou línie bol v tomto článku hrdina Lomidrevo. V skutočnosti bola následnosť vzniku bouldrov opačná. Najkrajšia kolmica v Karpatoch. Teda hneď po Tepne na Posvätke.

2. a 1. Eufória 6C+ a Plytčina 7B+, Končitá

O oboch bouldroch som už písal v ankete, každopádne k ním cítim istú vďačnosť. Je mi jasné, že nepredstaviteľne dlhú etapu čakali so svojím šarmom na svojho objaviteľa a tešili sa, až si ho následne získajú. Sranda, aká náročná cesta niekedy vedie ku sprístupneniu krásy línie, a vôbec možnosti sa o ňu podeliť. Stali sa mojimi záchrannými kolesami. Viac vám už o nich nepoviem, jednoducho si ich musíte preliezť!

https://www.instagram.com/p/B2EJ449IdBT/
Eufória 6C+
https://www.instagram.com/p/B08EP7aoK7m/
Plytčina 7B+ (foto: Fefe)

Za prvoprelezmi sa ale ukrýva oveľa viac. Od ich objavu, po prípravu a samotný finiš. Chápem, že opakovania bouldrov sú pohodlné a máme ich všetci radi. Aj ja. Rozsahom a hĺbkou príbehu sa ale poctivým prvoprelezom nevyrovnajú, to mi verte. Je to ako zostrojiť si lietadlo a užiť si v ňom prvý úspešný let plný vzrušenia, a na druhej strane siahnuť po hotovom a užiť si v ňom ako pasažier obligátny let za sebauspokojením. Cítite ten rozdiel? Vytvárajme podmienky, objavujme, developujme a zdieľajme spoločnú radosť z lietania. Lebo pilotov je stále málo.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *