Protijed 7C

Oplatí sa ísť do Jevišovíc?

Oli
Pre troma rokmi som mal cestu okolo, tak reku zbehnem pozrieť nový lokál, veď aj matrace mám v kufri (vlastne, ako vždy). Nízky strechový previs tieniaci rozbahnenému brehu a obťažkaný pavučinami si moje srdce veru nezískal. Matrace v kufri len zakňučali, zaradil som spiatočku a už ma nebolo.

Jevišovice okamžite zmizli z mapy mojich cieľov. Zabuchol som za nimi dvere ako rozšantený prievan. Čierna diera, kartografická chyba, proste nič, len prázdny priestor.

Sám seba musí človek prekvapovať, že dokáže dať šancu niečomu, na čo už raz seriózne zanevrel. Nuž, optika sa časom mení. Vidíme viac do hĺbky a to, čo sa nám kedysi zdalo menej hodnotné, má v aktuálnej konštelácii žiarivú iskru.

Jevišovický traverz 7B+
Jevišovický traverz 7B+

Zo zatuchnutej čiernozelenej diery sa stal túžobne očakávaný jednodňový cieľ. Dohnala ma sem túžba „prísť na hotové“ a poskúšať si po dlhom čase aj bouldre niekoho iného. V okruhu dvoch hodín toho predsa len nemáme na výber toľko, obzvlášť, ak poľujete na niečo ťažšie.

Jevišovický traverz 7B+
Jevišovický traverz 7B+

Prvou pridanou hodnotou Jevišovíc je ortorula – žiadny moravský pieskovec, žiadne záhorské zlepence či vápence. Na dotyk veľmi príjemný materiál. Druhou pridanou hodnotou je hustý les a tieň, ktorý v týchto horúčavách previs poskytuje. Treťou pridanou hodnotou je pre mňa obťažnosť bouldrov. Išiel som sem s tým, že si určite dobre zabouldrujem.

Kurare 7C+
Kurare 7C+
Kurare 7C+
Kurare 7C+

Nadšenecký mód na plné pecky a už si to štrikujem moravským vidiekom. Nedá sa vylúčiť prekročenie jedného, možno dvoch, predpisov, ale za dve hodinky vykladám natešené matrace. Previs už nemá takú porastenú čapicu ako pred troma rokmi, aj keď stopy mádža tu nie sú najrozšírenejším javom.

Protijed 7C
Protijed 7C

Ako tak posedávam pomedzi pokusmi a zabíjam komáre, uvedomujem si, že je tu vlastne krásne. Ticho a pokoj, žblnkotavá riečka priamo pod nosom (teda previsom) a čľupkajúce rybky. Na dosah ruky mostík cez rieku, jednoducho taký malý Magic Wood.

Jevišovice
Jevišovice
Protijed 7C
Protijed 7C

Bouldering je prísne silový, nakoniec – čo by ste aj čakali od takého mohutného previsu. Dva dlhé traverzy nechajú spomenúť aj na vytrvalosť. Sám som bol prekvapený, keď mi namiesto sĺz vytekal z očí pot. Zabouldroval som si kráľovsky. Napriek tomu by som vám z úst nechcel kradnúť otázku, či sa to oplatí. Nie som istý, nakoľko moje nadšenie prevážilo objektívne kvality. Je tento previs hoden štyroch hodín v aute? Pre mňa, teraz a tam – áno. Úroveň môjho nadšenia pre bouldering ale zistíte, až keď tam dorazíte.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *