bouldering pri Attersee

Rodinný bouldering pri Attersee

Oli

Len 3,5 hodiny jazdy autom sa neďaleko Salzburgu pod vápencovými štítmi nachádzajú roztrúsené balvany, pri ktorých si viete s namádžovanými rukami na lavičke vychutnať ustavične číhajúci výhľad na jazero Attersee. Keď k tomu pridáte doobedie pri vode, prípadne na prechádzke k vodopádom, vyjde vám z toho príjemná letná destinácia na rodinnú dovolenku.

Bouldering pri Attersee som mal v hľadáčiku už dlhé roky, ale povedzme si, za vápencom sa mi nikdy nechcelo cielene cestovať viac ako dve hodinky. Všetko sa zmenilo prehupnutím sa do rodinného života, kedy sa vám požiadavky na dobrú dovolenkovú lokalitu výrazne zmenia, respektíve nabalia o ďalšie nevyhnutné atribúty. A tie oblasť ľadovcového jazera s prítomnosťou skál, bouldrov, množstva turistických cestičiek, detských ihrísk a pôvabných malých pláží jednoznačne spĺňa. Nakoniec, ani ten vápenec nebol zlý, ba naopak, pozitívne nás prekvapil svojimi kvalitami.

Attersee
Prvá večera v malom prístave v Unterachu pri Attersee.

Veľkému uspokojeniu sa vám dostáva už sediac na móle počas zlatej hodinky. Radosť z dobrého výberu lokality umocnil aj posezónny všadeprítomný pokoj. Myšlienka na to, že nás tu čaká aj bouldering, nemohla nepotešiť.

bouldering pri Attersee
Kobulus je prvé 7A v oblasti z roku 2002. Parádna hrana s najťažším krokom hore sa vyníma hneď nad turistickým chodníkom.

Sprievodcu vraj možno kúpiť v informačnom centre v Steinbachu (túto možnosť sme neoverili), ja som sa však poistil a objednal si ho v predstihu cez internet. Záchodová predpríprava predsa musí byť. Posledná verzia pochádza z roku 2016 a mapuje vyše 100 vápencových blokov.

sprievodca boulderingom pri Attersee
Boulderingový sprievodca Attersee je prehľadne spracovaný, vrátane mapiek a fotiek každého kameňa.

Parkovanie pri jazere bolo bezproblémové. Odtiaľ sa k prvému balvanu dostanete cca za 6-7 minút, ja som k premiérovému kontaktu vybral balvan s prvým 7A v oblasti, ku ktorému sa dostanete asi za 15 minút. Na kočík to ale nie je, v prípade malých detí počítajte teda s nosičom.

bouldering pri Attersee
Jedna z najkrajších štvoriek (reálne hádam aj 5C?), akú som na vápenci liezol. Kvalita skaly je tu skvelá.

Dopady pod hlavnými kameňmi boli dobré, všetky navštívené poskytovali príjemné zázemie. Tirolské lúčky samozrejme nečakajte, celá oblasť sa rozprestiera v zmiešanom lese, ale zložiť pod bouldrami 4-člennú rodinu naozaj nebol problém.

bouldering pri Attersee
Prvé 7B v oblasti z roku 2003 – Pussy Driver, je dnes už zhodené kvôli častému obchádzaniu kľúčovej sekvencie.
bouldering pri Attersee
Chvíľu mi trvalo, kým som v Pussy Driverovi objavil fintu, ktorá všetko vyriešila.

Počas troch dní sme mali možnosť vzhliadnuť len málo z toho, čo celá oblasť Forstamt poskytuje. Keď sa povie vápencový bouldering, evokuje to vo mne šmykľavý bouldering v stienkach po neanatomických chytoch. Najpríjemnejšou skutočnosťou preto je, že pri Attersee nájdete predovšetkým balvany (od menších po riadnych mackov). Našli sme aj také, ktoré svojim charakterom pripomínali pieskovcové výtvory. S vyšmýkanými chytmi a stupmi nebol problém, v pohode leziteľné boli dokonca aj najväčšie klasiky.

bouldering pri Attersee
Vápenec tu často tvorí parádne balvany. Na fotke je jedna z technických klasík za 6C+.

Bouldre vynikajú variabilitou, z odskúšanej vzorky som bol potešený. Zažil som príjemné madlá v previse, malé lišty v položenom, stisky, opačáky, spoďáky v mierne previsnutých stienkách, aj oblé hrany či dokonca mantle s nábehom márnosti.

bouldering pri Attersee
Zázemie pri bouldroch je pre deti fajn.
bouldering pri Attersee
Niektoré bouldre vedeli prekvapiť aj svojou dĺžkou a kvalitou lezeckých krokov. Boulder From Hell to Heaven 7B, ktorý vedie na tohoto macka, favorizujem za svoj najkrajší zážitok. Z jaskynky až do položenej technickej platničky.

Aj keď má už oblasť viac ako 20 ročnú históriu, neovplýva nadmernou návštevnosťou. Presvedčíte sa o tom už len surfovaním na nete. Vápencu to takto asi sedí viac, inak by sa možno už veľa z bouldrov stalo obeťou mnohých pokusov a degradácie trenia.

Attersee
Jazero láka svojou čistou a pokojnou vodou, aj keď chladnejšou.
Attersee
Keď vystúpate niekoľko výškových metrov nad úroveň jazera, užijete si aj pekné výhľady.

V krajine s takou bohatou ponukou bouldrových oblastí sa niet čomu čudovať, keďže len hodinku naviac a viete byť na žule.

bouldering pri Attersee
Po každom dni som si pri schádzaní z bouldrov uvedomil, ako je tu dobre a bolo mi jasné, že pri Attersee nie sme naposledy.

Nás však zlákalo práve to, že už ďalej nemusíme a že Attersee nám vie ponúknuť pestro obdarené zázemie pre rodinnú pohodu, kedy je bouldering jej slastným obohatením.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *