vitovlje

Vitovlje – ísť či neísť?

Oli
Prst mi behal po mape, vraj za miestom pre bouldrové prebudenie zacnelo sa mu. Odpočinutí nebránili sme sa, práve naopak, ruky by už rady aj niečo iné ako morskú hladinu rozvírili. Keďže Chorvátsko nie je zemou bouldrovou, lúčime sa s ním a posledný voľný deň dostávame pozvánku zo Slovinska. Jasné. Odosielateľ nie je nik iný ako sám prst môj behavý, on rád oblasti nové poznáva, vraj našiel jednu, ktorej naša spiatočná cesta svedčí.

Vitovlje je dedinka neďaleko Novej Gorice. Zasadená do strmého svahu nad rozsiahlym údolím pozoruje paraglajdistov kradnúcich šiltovky turistom. Skutočne krásne miesto spoznávame v podvečernom čase vrcholenia nebeského koloritu.

foto: Oli

Vysoko nad dedinou sedí na jej temene starý kostol. Nemohli ho lepšie situovať. Široký rozhľad korunuje nás fiktívnou zodpovednosťou. Bouldrovať dnes už nestíhame, radi sa preto poddávame situácii v polohy horizontálne. A vtedy nebo slovinské zapli do prúdu.

foto: Oli

Ráno je vzácne úspešné. Ôsma hodina prekvapuje na bouldroch sama seba. V procese vstávania a prípravy na bouldre sme podali nadmieru sympatický výkon. Určite by teraz nebolo vhodné spomínať obtiaže pri hľadaní balvanov, usmerňujúce telefonáty s Lukášom, skutočnosť, že sprievodca zanedbal základné orientačné zákonitosti.

foto: Aďka

Nakoniec sa podarilo, skalné zátišie sme našli a prienik s vápencom nemilosrdným mohla zahájiť prvá päťka. Med sa líže o poznanie ľahšie. Bouldering na vápenci je špecifický, ťažšie sa naň zvyká, rýchlejšie odvyká. Boľavé chyty, ostré diery, šmykľavé obliny, nekonečne veľa možností na postavenie nôh a pritom žiadna ideálna.

foto: Oli

Aj keď je u mňa vápenec len o priečku atraktivity vyššie ako posledný zlepenec, dokážem sa pre boulder pomerne rýchlo nadchnúť. Zo začiatku tvrdší boj sa neskôr mení na súlad, telo sa adaptuje, prsty zahrejú, nohy dotancujú.

foto: Oli

V bouldrovom jazyku znamenala dnešná lezecká hodinka nasledovné: kostrbatý prelez Krnica čaven 6B, ktorý mi vôbec neprišiel rozlezový, následné zahriatie v Pinch 7A+ – s malými šmykľavými lištami a ťažkým záverečným skokom, udržiavaciu fázu v peknom vysokom South parku 7A a nakoniec ešte rýchlu rozlúčku v Messerschmite 7B.

foto: Aďka

Aďka moju adaptáciu nezdieľala. Veľmi rýchlo zistila, že po pár bouldríkoch nebude vápenec jej obľúbeným materiálom. Vitovlje sa určite nebude nachádzať ani na listingu oblastí, kam by sa chcela vrátiť za láskavými spomienkami. Nečudo. 5kové bouldre sú tu zväčša prehliadnuteľné kvaky a 6kové, ak aj sú krajšie, začínajú pomerne rýchlo hustnúť. Zaujímavou sa oblasť stáva až vo vyšších číslach, mohutné previsy majú okrem toho aj väčšiu estetickú hodnotu.

foto: Aďka

Vitovlje je tvrdá silová oblasť. Pokiaľ neleziete na pohodu aspoň 7Ačka, príliš si bouldering neužijete. Väčšina balvanov je previsnutých, nájdete parádne 45ky po malých lištách a dierách. Mať túto prírodnú bouldrovku za domom, ste kráľom silných bicákov.

foto: Oli

Slovinci sa činili. Na relatívne malej ploche (17 balvanov) spravili vyše 60 bouldrov. Ak si odmyslím asi 7 výrazne definovaných línií, je to slušný pomer. Potenciál má oblasť minimálne na ďalší obdobný sektor, avšak asi bez previsov. Predpoklad, že by výrazné balvany ostali doteraz bez povšimnutia, je malý.

foto: Aďka

Ísť či neísť? Ísť, ak vám na to článok dal podnet, máte cestu okolo, prebývate niekde opodiaľ, alebo sa proste prebudíte pri kostolíku nad údolím. Neísť, ak vám na to článok dal podnet a netrafil osobné preferencie. Hodu mincou by som sa v tomto prípade vyvaroval.

foto: Aďka

Tak čo, pôjdete?

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *