bouldering na Rybníčku

Znovuzrodenie Rybníčka

Oli

Sú to roky, to som mal hádam ešte len svoje druhé lezečky, keď sme sa s Otom dohodli, že nám ukáže bouldre na Rybníčku. Chodieval tam v rámci svojich cyklistických výjazdov. Vždy si len z hlavnej cesty odskočil preliezť previsnutú hranu na hlavnom masíve pod hrebeňom a šliapal ďalej. Hrana nás vtedy oslovila, tuším sme ju skoro preliezli. Vymenil som veľa ďalších párov lezečiek, kým som sa na Rybníček vrátil.

V roku 2012 sme s Bugim spravili pár, možno aj nových smerov, to nikto nevie. Totiž, pezinskí borci sem chodievali búšiť už takmer pred dvadsiatimi rokmi. Vtedy sa tu vraj preliezla aj línia s odhadovanou obťažnosťou 7C.

bouldering na Rybníčku
Kubo si po osemnástich rokoch prišiel znovu preliezť dovtedajší najťažší smer, ktorý po novom schytal názov Pleška (7B+)

V období našej druhej návštevy sme boli silno ovplyvnení častými zahraničnými návštevami ľúbivých žulových a pieskovcových bouldrov. Z pohľadu nadšenia pre náš lokálny kremenec to nie je dobrý základ.

bouldering na Rybníčku
Pleška 7B+ je nevšedný boulder s viacerými spoďákmi a inými „divnochytmi“, ktoré je treba pochopiť

Ďalších osem rokov som na Rybníčku nebol. Až túto jar. A musím povedať, že som mu konečne naplno prepadol. Bezpochyby mi v tom pomohli súčasné okolnosti, ale kto vie, s aktuálnymi zážitkami (nielen lezeckými) sa mi zdá, že je tam naozaj strašne super. Dokonca aj s deťmi! Odporúčam.

bouldering na Rybníčku

Zatiaľ sa venujeme hlavnému masívu na hrebeni a jeho okolitým menším súrodencom. Aktuálne som napočítal cca 32 bouldrov od 5A do 7C. Odhadujem, že do dvoch týždňov by mohol byť sprievodca hotový.

bouldering na Rybníčku
Stratený v prepade 6A+/B je hravý a veľmi neobvyklý problém po super kompaktnom kremenci

Bouldre v hlavnom masíve sú krokovo bohaté, silová vytrvalosť sa počas pokusovania istotne prihlási. Lezie sa prevažne po kvalitnom kremenci, chyty sú relatívne dobré – od líšt na pol článku, po oblé stisky ako z Fontáča.

bouldering na Rybníčku
Riči prelieza snáď najkrajší boulder na Rybníčku – Synovia šťasteny 7A

Podarilo sa nám vytvoriť línie, ktoré z môjho pohľadu ašpirujú medzi to najlepšie malokarpatské lezenie. Ale dojmy a miesenie chutí už nechám na vás.

bouldering na Rybníčku
Posledný ťažší krok v bouldri Synovia šťasteny 7A potichučky zaklope aj tam, kde sa necítite komfortne

Len to som chcel… vedzte, že lokálne srdce tlčie nahlas a neobvykle rýchlo.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *