Bouldering za veľkou mlákou 2. – Buttermilks

Maroš
Maličká Toyota Yaris hrkoce po prašnej Buttermilk Road. Predpísaný speed limit 25 míľ za hodinu neatakujeme ani náhodou, a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že sa blížime do jednej z najznámejších a najlepších bouldrových oblastí na svete. Sme tu iba my, drsná kalifornská púšť a táto „parádna“ cesta, ktorej pokračovanie je aj na mapke zaznačené slovami: „to Heaven“.

Po našej pravici začínajú z piesku vykúkať prvé „giant eggs“ a ja už z diaľky rozpoznávam Sharmov legendárny previs „Evilution“. Tak predsa sme tu. Buttermilks!

Rýchlo vyskakujem z auta a utekám si omacať miestnu zubatú žulu. Večera bude musieť ešte chvíľu počkať a posledné dve hodiny svetla dnes využijeme na lezenie.

Bouldermatka pristáva v štrku medzi vysušenými kríkmi, z magnéziového vrecka sa podozrivo zapráši a prsty sa zahryzávajú do kryštálov ostrej žuly…

Začíname ľahšími kúskami v sektore Roadside Area, ktorý je ideálny na rozohriatie a rozhýbanie končatín po dlhej ceste. Na štyroch menších šutroch sa celkom rýchlo popasujeme so všetkým ľahším, čo je v ponuke a ako najkrajší sa ukazuje hryzavý traverz The Rail Problem V3.

So zapadajúcim Slnkom sa presúvame na kamene Grandpa a Grandma Peabody, ktoré pripomínajú dve gigantické futbalové lopty a väčšina bouldrov sa tu vyznačuje prívlastkom „very high!“. Z tých, ktoré patria medzi absolútny top, nielen v Buttermilks, ale aj na celom svete, vyberám napríklad, brutálne vysoké lajny: Footprints V9, Ambrosia V11, alebo vyššie spomínaný Evilution V12. Sprievodca pri ich pokusovaní radí: zozbierať všetky dostupné bouldermatky z okolia celého Bishopu, nepozerať pri lezení dole a hlavne nepadať!
Ďalej tu máme dlhočizné traverzy: Babeurre V12 a The Oracle V13 s vysokým „pump“ faktorom…

Ale aby to nebolo iba o galaktických číslach, Peabody Boulders ponúkajú aj niečo pre výletníkov ako sme my. Z „hajbólovej“ ponuky koštujeme Essential Peabody V0 a vedľajší North Face Direct V2, ktorý vedie cez parádne „huecos“. Krásne lezenie sme si užili aj v madlovačke Cave Problem V4 a lištovačke Go Granny Go- right finish V5. Zvlášť veta zo sprievodcu: „Brilliant problem with fantastic moves and great rock“ sa pri druhom menovanom naplnila na 100%.

Keďže sa na šutroch v okolí mestečka Bishop plánujeme zdržať iba dva dni, ďalšie ráno vyhlasujem Tour de Buttermilks. Plán je jasný, do večera chceme navštíviť toľko sektorov, koľko sa len dá a vyliezť toľko bouldrov až nám bude z prstov striekať krv…
Rozliezame sa v pekných technických platničkách na Birthday Boulders, kde stoja za zmienku najmä: Birthday Left V0, The Prow V2, Birthday Direct V3, Yeast V3 a The Rising V4.

Druhou zastávkou je Ranger Rock, pekný osamotený obliak s viac než desiatimi problémami. Najkrajším a aj najťažším je Rail Problem V5, ktorý na pár pokusov púšťa aj nás. Po návšteve Corner Boulders, Tut Area a Rowell Rocks a 15-tich vylezených bouldroch, z ktorých by som vypichol hlavne špekulantský Buttermilk Stem V1, vysoký Hobbs Problem V2 a boľavú špárku Tut Crack V3 už prsty začínajú protestovať, a tak pomaly velíme k ústupu. Cestou k autu ešte lezieme Green Wall Essential V2a niekoľko márnych pokusov, plus zvyšky našej kože, venujeme super-technickej Green Wall Center V6.

Je tu deň odchodu a pred dlhou cestou do Utahu, s menšou zastávkou v meste hriechu – Las Vegas, si ešte doobeda doprajeme zopár trojhviezdičkových svetových ultraklasík. Pre začiatok stískame madlá v Hero Roof V0, no je nám jasné, že tretí lezecký deň bude pekelne boľavý.

Po niekoľkých ďalších ľahkých kúskoch ešte na rozlúčku lezieme, dovolím si tvrdiť, že jeden z najkrajších bouldrov v celom Buttermilks a to fantastický pätičkový traverz Iron Man V4.

Maličká Toyota Yaris hrkoce po prašnej Buttermilk Road a moje myšlienky smerujú k ďalšej návšteve tohto bouldrového raja. Snáď sa ešte uvidíme. Goodbye Buttermilks! Goodbye California!

Maroš

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *