Chřibské pieskovce

Oli
Aby si stránka zachovala obsahovú rozmanitosť a podobne, “beriem do úst lopatu“ a po čase tu máme opäť štandardný informatívny článok o bouldrovej lokalite.

Chřiby sú jedným z posledných výbežkov karpatského oblúka. Rozprestierajú sa na Morave, neďaleko mesta Kyjov. Ako orientačný bod je najlepšie hádzať do lokalizátorov dedinu Koryčany, ležiacu hneď na úpätí, len pár kilometrov od prvých zaujímavých balvanov. Chřiby nie sú vysokým pohorím, ich maximálna nadmorská výška ani zďaleka neprevyšuje hodnotu najvyššieho bodu Malých Karpát. Za to sú však bohaté na pieskovec, ktorý sa vôbec nehanbí a kde-tu sa pred vami smelo otŕča.

V Chřiboch sú tri významnejšie bouldrovania-hodné lokalitky. Z nich je najlepšia Pečínka, čo do množstva a šarmu bouldrov. Nachádzajú sa tu aj najťažšie bouldre celej oblasti ako odkaz nestarnúceho Tomáša Pilku. Precvičíte oblinky, dierky, …no a aby som to tu zbavil už skoro tradičného sexuálneho podtextu poviem, že aj lišty.

Ďalšou povinnou zastávkou je koncentrácia skál na hrebeni nad serpentínami z Koryčian. So zbalenými lezečkami, bouldermatkou a obloženými žemľami od mamy, tu v prípade návštevy naozaj niet čo pokaziť. Obtiažnostne sa bouldre na hrebeni pohybujú v nižších sférach, pohybovo sú ale naozaj vďačné. Tým, že sú skaly tak blízko od cesty, vytvárajú ideálne prostredie pre odpočinok unavených motorkárov. Dnes už nie sú tieto stroje len mužskou doménou, a preto si cestou k balvanom radšej nahlas popiskujte, aby relaxujúce dvojice stihli dosiahnuť aspoň prvú métu v obliekacom slede.

Tretím „sektorom“ je pomerne dlhá, kolmá až mierne previsnutá stienka výšky aj cez dva a pol metra. Štruktúrou veľmi nápadne pripomína obľúbený Jerryho syr, čo podľa mňa boulderingu nezvykne často príliš pomôcť. Skala je tu až priveľmi členitá, chyt – diera, kam sa pozrieš, čiže jasných línií tu moc nie to. Kto to však nerieši, o to väčšej radosti sa mu dostane. Sektorík je len neďaleko od známej pieskovcovej veže „Kozel“. Tá mimo lezenia s lanom ponúka aj niekoľko možností v boulderingovej nôte.

Chřiby sú od Bratislavy vzdialené okolo 150 kilometrov, čo taktiež výrazne prispelo k ich zaradeniu k našim obľúbeným víkendovým (prípadne jednodňovým) cieľom. Ak ale patríte do kategórie bouldristov onálepkovaných ako „búchač“ (rozšírené sú aj iné nárečové obdoby neuveriteľne výkonných lezeckých jedincov), s najväčšou pravdepodobnosťou si tu za víkend stihnete vyriešiť všetko, na čo siahnete (udržal by som to v kontexte vecí skalného pôvodu).

Oli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *