Cisársky rez 7B

Poctivá vzorka slovenských pieskovcov

Oli
Objavenie pieskovcov na Slovensku bolo svojho času skutočnou senzáciou. Uplynuli dva roky od prvej propagácie krásnych balvanov na „Makite“ (ako developeri túto oblasť nazvali). V júli 2016 nás Stano zobral do čerstvého sektoru Mladoňov, no a teraz nastal konečne čas aj na krátku návštevu mladšieho sektoru Zbrojnica.

Kmocho s partiou si tu odkrútili hromadu kefovania. Zelený nepriateľ oneskoreného bouldristu sa na tamojšie balvany lepí ako zadok na šerbeľ. Momentálne je v kurze asi 14 hlavných balvanov koncentrovaných na krátkom hrebeni a jeho blízkych priľahlých svahoch.

Hrana vandla 5C
Hrana vandla 5C
Hrana vandla 5C
Hrana vandla 5C

Sektor Zbrojnica by sa mohol pochváliť relatívne krátkym prístupom od parkoviska. V porovnaní s Mladoňovom drží jednoznačný prím. Za 10 až 15 minút ste pri prvých balvanoch, čo proste na pieskovce vôbec nie je zlé…

Hrana vandla 5C
Hrana vandla 5C
Črep 6B
Črep 6B

Medzi najkrajšie balvany jednoznačne patria Ploskačka, Črepník a Katkine čaro. Zatiaľ čo prvé dva vynikajú svojou mohutnosťou a tvarom, tak Katkine čaro zase kvalitou skaly a jednoduchým stropovým šarmom.

Pravý medveď 7A
Pravý medveď 7A

Skala je tu v zásade pomerne chytovatá, a preto je dôležité sledovať komentáre k bouldrom v sprievodcovi. Poteší rozmanitosť problémov. Od kolmíc, cez položené platne, mierne previsy, až po „dachy“.

Cisársky rez 7B
Cisársky rez 7B
Cisársky rez 7B
Cisársky rez 7B

Úplne ucelený prehľad o sektore som si kvôli dažďu nestihol spraviť. Povyliezal som len pár bouldrov, lebo po 15 minútovom lejaku sa ich už priveľmi pokúšať nedalo.

V porovnaní s Mladoňovom sa tu nenachádza až toľko dychberúcich línií, ale za návštevu sektor jednoznačne stojí. Nakoniec, kde inde by ste si na slovenskom pieskovci lepšie zaliezli?

Polovodič 7B
Polovodič 7B
Polovodič 7B
Polovodič 7B

Lazy pod Makytou sú darom z nebies. Kto by to bol kedy povedal, že nakoniec budeme mať u nás viac pieskovcových balvanov, ako ľudí schopných ich skultivovať. Potenciál praská vo švíkoch. Utekaj pozrieť Zbrojnicu, pretože toto je poctivá vzorka domácej kuchyne!

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *