Kilián 8A, Stará Rasovna

Prvýkrát v Moravskom krase

Oli
Uplynuli už tri týždne odkedy som sa mihol na vápencoch Moravského krasu. Tento krátky report prichádza pomerne neskoro, ale s podobným meškaním sa zrodila aj moja prvá návšteva vápencového raja s divokým podzemím a ešte divokejšími bouldrami nad povrchom.

Na návšteve Moravského krasu už dnes nie je nič výnimočného. Bežne sem v sezóne tiahnu tisíce turistov, aby sa schladili v podzemných chodbách alebo nahliadli do hlbín Macochy. Oblasť je pomerne známa aj v skalolezeckých kruhoch početnými lezeckými možnosťami a množstvom ťažkých a poctivých ciest na vyšmýkanom vápenci.

Na svoje si tu vedia prísť aj bouldristi, ktorým nevadí vápenec a berú tamojšie kúsky hlavne tréningovo. Obzvlášť tí silní, ktorí sem chodia ešte zosilnieť.

Stará Rasovna, Holštejn
Stará Rasovna, Holštejn

Mohutný previs v Sloupe či roztrúsené silové kúsky v Holštejne sú na to priam ideálne. Na pohodový bouldering sa sem nechodí. Na malých šmykľavých chytoch a ťažkých stupoch treba jednoducho zabrať.

Môj osobný vzťah s vápencom sa za posledné obdobie výrazne zlepšil. Ak si chce človek v bližšom okolí Bratislavy poskúšať aj ťažšie kúsky, na vápenci (a zlepenci) sa stane prirodzene závislý. Iné typy hornín totiž vytvárajú v Karpatoch náročnejšie výzvy zriedkakedy.

Stará Rasovna, Holštejn
Stará Rasovna, Holštejn

Vápencový tréning je nakoniec veľmi hodnotný, pretože človek na ňom pomerne rýchlo silnie. Preto, ak by ste mali neďaleko previs ako v Sloupe, nebudete sa čudovať, že sa pod ním budete často stretávať s lokálnymi borcami. Množstvo osmičkových bouldrov na pomerne malom priestore aktivitu len potvrdzuje.

Len pár kilometrov za Sloupom sa pri Holštejne krajina trošku mení. Hlavný masív Lidomorny som po obzretí Adamových práskov obišiel rýchlo. Môj cieľ sa nachádzal o niekoľko sto metrov ďalej v hlbinách lesa.

Kilián 8A, Stará Rasovna
Kilián 8A, Stará Rasovna

Nemal som veľa času, a tak som šiel cielene do Starej Rasovne. Zašité miesto s vlastným životom dýcha minulosťou. Zarastené lezecké cesty dodávajú šmrnc, sem sa už hádam chodí iba bouldrovať. Vybral som si boulder Kilián.

Kilián 8A, Stará Rasovna
Kilián 8A, Stará Rasovna

Veľmi pekný a lezecky vďačný previsnutý kúsok. S ničím obdobným som sa zatiaľ na vápenci nestretol, preto moje nadšenie neskromne podrástlo. Najťažšie úvodné kroky som si musel ušiť na mieru, obľúbiť si malú ostrú lištu a dbať na detailné zakladanie päty. Ďalej bol boulder pomerne vyrovnaný.

Kilián 8A, Stará Rasovna
Kilián 8A, Stará Rasovna

Zo svojej prvej návštevy Krasu si odnášam pekný prelez dekorovaný celkovo pozitívnym zážitkom. A chlad sálajúci z dier tomu najmä v tomto vypečenom období veľkou mierou prispel. Myšlienka na návrat vôbec nie je nepríťažlivá.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *