Chasseur De Prises 7A (foto: Adam Váš)

TOP 10 zahraničných bouldrov v roku 2018

Oli
Obdarený novými povinnosťami a zodpovednosťami som minulý rok za bouldrami cestoval len veľmi striedmo. Keď sa to len predsa podarilo, šli sme väčšinou na rodinný výjazd za pohodovým boulderingom.  Pohodový je preto aj môj pravidelný rebríček TOP 10 minuloročných bouldrov, kde som opäť zaradil bouldre, ktoré vo mne zanechali výraznejšiu zážitkovú stopu.

10. Kamehameha 7A, Loučovice, Česko

Na desiate miesto radím asi najestetickejší boulder minuloročného FBF v Loučovicích. Laserom odkrojená hladká doska so zlými stupmi a obtiažami koncentrovanými v nástupe. „Nástupové“ bouldre síce príliš nepreferujem, v tomto prípade ale išlo o peknú koordinačnú súhru detailne vyšperkovaného postavenia nôh, mocného objatia a dobrej aktivácie založenej päty.

Kamehameha 7A
Kamehameha 7A
Kamehameha 7A
Kamehameha 7A

9. Kurare 7C+, Jevišovice, Česko

„Sám seba musí človek prekvapovať, že dokáže dať šancu niečomu, na čo už raz seriózne zanevrel. Nuž, optika sa časom mení. Vidíme viac do hĺbky a to, čo sa nám kedysi zdalo menej hodnotné, má v aktuálnej konštelácii žiarivú iskru…“, napísal som v júni v článku z Jevišovíc. Áno, nakoniec sa znovu divím, ale je to tak. V spomienkach mi ale po obliehaní malého strechového previsu pri žblnkajúcej riečke ostali len tie pekné. Bolo to super. Aj tie silové bouldre. Na malom priestore slušná paleta náročných krokov. Do bouldra Kurare som sa seriózne zaľúbil. Ani neviem, či som niečo podobné niekedy liezol. 90ka ako hrom, zaujímavý prechod do previsu na čašníka a ťažké nabalenie nôh. Kríže ma boleli pár dní. Palec hore za miesto, atmosféru, skalu a netypické kroky.

Kurare 7C+
Kurare 7C+
Kurare 7C+
Kurare 7C+

8. La Grande Marche prolongé 7B, Fontainebleau, Francúzsko

Veľmi som si obľúbil bouldre, v ktorých si človek dobre zalezie. Bouldre, kde sa nezacyklíte v jednom kroku a môžete si užívať príjemné lezecké flow. La Grande Marche prolongé je presne takým príkladom. Je predĺžením pôvodného priameho smeru La Grande Marche 7A+, čo je známa previsnutá silová špára v sektore Canche aux Merciers. Málokedy sa mi do rúk dostane riešenie obdobného problému, tých špár predsa len nie je na každom kroku a ich prechytávanie vás môže nachytať na hruškách. Ja som si to vyslovene užíval, a preto bolo predĺženie logickým vyústením môjho pôsobenia v sektore. Po zdolaní previsnutej pasáže už treba len vydržať ľahký traverz hrany a nezľaknúť sa záverečného mantla.

La Grande Marche (prolongé) 7B
La Grande Marche (prolongé) 7B (foto: Adam Váš)
La Grande Marche (prolongé) 7B (foto: Adam Váš)
La Grande Marche (prolongé) 7B (foto: Adam Váš)
La Grande Marche (prolongé) 7B (foto: Adam Váš)
La Grande Marche (prolongé) 7B (foto: Adam Váš)

7. Dreamer 7B/+, Ostaš, Česko

Siedmu priečku rebríčku obsadil ďalší zástupca u našich bratov. Dreamer je hlavne vizuálny zážitok. Vždy, keď som na túto krásnu hranu pozrel, túžil som ju preliezť. To sú tie bouldre, ktoré si vás získajú na prvý pohľad, bez ohľadu na to, aký lezecký zážitok majú pre vás nachystaný. Ten môj odštartoval ešte niekedy pred šiestimi rokmi. V úmornom teple som to vtedy pomerne rýchlo zabalil. Oblá hrana nedržala tak, ako by si moje (teplom a lezením umorené) telo žiadalo. Počas našej rodinnej bouldrovačky v auguste som si na tento skvost spomenul a odbehol som na skusy s nádejou úspešného reparátu. Hranu som si teraz veľmi užíval, aj keď na kľúčový krok bolo treba bez spottera kúsok odvahy. O to lepšie.

Ako nebyť dobrým spotterom
Dreamer 7B/+ (foto: archív boulder.sk)

6. Le Pare Dessus 7A+, Fontainebleau, Francúzsko

Nádherný kameň s peknými bouldrami v sektore Gorge aux Châts. La Pare Dessus je jednoznačne víťazom všetkých smerov, ktoré naň vedú. Ideálna línia kopírujúca obrys balvana s ľahkým začiatkom po veľkých chytoch v previse a postupne gradujúca až do položenej pasáže, odkiaľ nechcete padnúť. Chybičkou krásy by mohol byť balvan na dopade pod najťažším miestom v bouldri, ale neviem, či to nie je práve on, ktorý zážitok tak správne dokorenil :).

Le Pare Dessus 7A+ (foto: Adam váš)
Le Pare Dessus 7A+ (foto: Adam váš)

5. Samarkand rallongé 7B, Fontainebleau, Francúzsko

Opäť francúzsky zástupca a opäť krásne logické predĺženie pôvodnej línie, ktoré reflektuje moju radosť z podobných bouldrov. Samarkand rallongé je previsnutá medvedica so zaujímavým prechodom do mantla. Po ceste za svetlom postretnete malú lištu, veľkú lištu, zabolí vás v lýtku pri poctivom pätovaní, ba pripomeniete sa aj bicepsu veľkým spoďákom. Aby toho nebolo málo, vyskočí na vás aj dierka a oblina. Celkom komplexný balíček, čo poviete?

Samarkand rallongé 7B (foto: Adam Váš)
Samarkand rallongé 7B (foto: Adam Váš)
Samarkand rallongé 7B (foto: Adam Váš)
Samarkand rallongé 7B (foto: Adam Váš)

4. Chasseur De Prises 7A, Fontainebleau, Francúzsko

Jedna z najväčších fontáčskych klasík v stupni, respektíve absolútna 7Ačková povinnosť pri návšteve sektoru Rocher Canon. Aj keď… nie je 7A ako 7A. Klamal by som, keby som povedal, že mi boulder nedal zabrať. Obzvlášť v teple a dusne, ktoré v ten deň nad nami viselo. Presne takto si predstavujem poctivú fontáčsku sedmu. Sem tam fígeľ, chyty v rukách neposlúchajú, nohy podivne tancujú. Úspech je skrytý v dokonalej optimalizácii jednotlivých krokov. Ukrýva sa v rozlúštení tajničky kladného vzťahu rúk a nôh s chytmi a stupmi presne na tú chvíľu, ktorú potrebujete. Áno, aj v 7A!

(pikoška na záver: Toto je jediný boulder z Top 10, v ktorom som nepoužil pätu.)

Chasseur De Prises 7A (foto: Adam Váš)
Chasseur De Prises 7A (foto: Adam Váš)

3. Lévitation 7A+, Fontainebleau, Francúzsko

Francúzsku levitáciu radím na tretie miesto. Kľúčovú sekvenciu v previse mám dodnes pred očami. Nohy napred ešte nie sú tak raritným riešením, ale pridaním podhmatu na kríž už stupeň jedinečnosti rapídne narastá. Poézia pohybu vrcholiaca údernými finálnymi rýmami. To, čo sa dalo v previsnutej pasáži vyriešiť šikovným krokosledom, v prechode do mantla neplatí, a na rad prichádza silový ťah cez biceps. Mantel nepatrí medzi tie najťažšie, ale isto vám rád pripomenie všetky kroky, ktoré ste po ceste nakúpili.

Rocher Canon
Patrik v bouldri Lévitation 7A+ (foto: Oli)

2. Workflow 7B, Riesenstein, Nemecko

Druhé miesto v rebríčku obsadil boulder Workflow z nemeckej lokálnej oblasti Riesenstein nad mestom Heidelberg. Workflow je veľmi variabilný boulder, ktorý nastupuje v previse a pokračuje silovými krokmi do mierne položeného profilu. Dlhým krokom cez pätu nastrelíte lištu a z nej sa ťaháte do oblej hrany. Pomalými koordinačnými pohybmi sa postavíte na nohu a zapriete sa do stropu nad hlavou. Pri tom všetkom vám asistuje založená špička pod previsom, vďaka ktorej vás nevyhadzuje z hry. Keď to celé ustojíte, čaká vás ešte malý dočahovák ostrej lišty, z ktorej je už len na krok do výlezovej hrany. Realizácia tohoto programu vám dáva pocit, že viete liezť, že hra so skalou vám nie je cudzia. Plávate profilom skaly ako surfista na vlnách.

Workflow 7B
Workflow 7B
Workflow 7B
Workflow 7B

1. L’Épée de Sable 7B, Fontainebleau, Francúzsko

Komplexná pecka zo sektoru Beauvais Nainville. Takmer rovnocenný konkurent predošlému Workflow-u a možno by som ho aj zaradil na druhé miesto, ale jeden pre mňa podstatný fakt mi to nakoniec nedovolil. Ak ste čítali článok z Riesensteinu, určite viete, o čom hovorím. L’Épée de Sable je perfektný boulder, ktorému nič nechýba. Je silový, technický a nakoniec aj príjemne vzdušný. Zároveň krásna bodka za trojtýždňovým Fontáčom, jeho silný odvar so všetkými chutnými ingredienciami.

L'Épée de Sable 7B (foto: Adam Váš)
L’Épée de Sable 7B (foto: Adam Váš)
L'Épée de Sable 7B (foto: Adam Váš)
L’Épée de Sable 7B (foto: Adam Váš)

Oli 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *