Pohodan Kaškaval Delux 7A (foto: Oli)

TOP 10 bouldrov v roku 2016

Oli
Už ste sa niekedy zamysleli, ktoré bouldre majú pre vás hodnotu, prečo si vážite ich zdolanie a či vôbec také sú? Ja áno! Resumé 2016, subjektívny pohľad cez rameno za bouldrami, ktoré som minulý rok preliezol a dostali svoje miesto vo vitrínke tých najkrajších spomienok.

10. Platňa SD 7A, Liptov

Platňa SD 7A (foto: Adam)
Platňa SD 7A (foto: Adam)

Prvý figurant v mojej hitparáde a hneď zo Slovenska! Nádherná pyramída ukrytá v hustých liptovských lesoch ponúka skvelý zážitok, v rámci ktorého sa kompletne zažeriete do ladenia technickej výzvy v podobe parádnej mierne položenej platne. A že mi to netrvalo krátko, kým som vycibril pomerne náročné napojenie sit startu do stienky. Perfektná previerka lezeckej trpezlivosti, kde sa pracovná klasifikácia časom asi ešte zatrasie :)

9. 135 7B/+, Malé skalky (Chtelnica)

135 7B/+ (foto: Oli)
135 7B/+ (foto: Oli)

Ostávame na Slovensku. Keď sme vo februári s Ondrom preliezli starý projekt 135 zo sedu, zanechalo to vo mne silný zážitok. Pochopil som, že Chtelnica si ma týmto naplno získala a v dohľadnej dobe rozpútame sériu návštev. 135ka je parádny boulder s pestrými krokmi a nejednou fintičkou či fajnšmekerským úchopom. Vysoký, aj keď ľahký, výlez podčiarkuje hodnotu bouldru a pridáva kompletnému zážitku kľúčovú štipku soli.

8. Pornič 7A+, Dabnica (Prilep)

Pornič 7A+ (foto: Oli)
Pornič 7A+ (foto: Oli)

Zužujúca sa medvedica na hrane jedného z najmasívnejších balvanov, aké som kedy videl. Boulder, o ktorom som bol presvedčený už po prvej prehliadke sprievodcu. Stojac pod ním mi už stačilo len prehltnúť ťažkú slinu rešpektu a zakrátko som už spokojne rozdýchaval na vrcholovej plošine.

7. Chaman 7C, Rocher des Demoiselles (Fontainebleau)

Chaman 7C (foto: Oli)
Chaman 7C (foto: Oli)

Veľmi netypický pieskovcový skvost. Ako sa občas v súvislosti s Fontáčom vtipkuje na tému oblín, tak sa tým isto nemyslí tento previsnutý kúsok s jedinečnými pozitívnymi chytmi. Chaman ma absolútne uchvátil, čomu určite dopomohol aj môj netradičný krokosled.

6. Tare Baby 7C, Stem Bastensen (Lofoty)

Tare Baby 7C (foto: Aďa)
Tare Baby 7C (foto: Aďa)

Ďalší z bouldrov, ktorý som preliezol už pri prvom listovaní čerstvo zakúpeného sprievodcu na záchode. Krásna prirodzená línia po dobrých lištách a s pekným výlezom na pôsobivom mieste. Čo viac si priať? Samozrejme, už len rýchly prelez. Veľkými očakávaniami som sa síce dostal trochu pod stres, obzvlášť kvôli neistému prstu, ale s Tare Baby našťastie všetko klaplo na výbornú.

5. Karma Gai 7B+,  Rocher du Mont Morillon (Fontainebleau)

Karma Gai 7B+ (foto: Oli)
Karma Gai 7B+ (foto: Oli)

Kedysi dávno som videl boulder na videu a ihneď ma pošteklil pri srdci. Keď sa mi na jar konečne naskytla možnosť ho ísť pozrieť, nenechal som nič na náhodu a vyrazil za svojim malým snom. Po dlhšom hľadaní som onen skvostík objavil uprostred tichého sektoru s machmi a suchými papraďami. Na prvý pohľad som bol v prejavoch nadšenia zdržanlivý. Keď som začal boulder krokovať a nakoniec som ho preliezol,  nadšenie sa dostavilo rýchlo a bez okolkov, presne ako tsunami. Pri Karma Gai mám ale pocit, že existuje niečo medzi mnou a bouldrom, čo nemusí fungovať na každého. No pre mňa bol tento deň jeden z naj v roku – miestom, tichom, bouldrom.

4. Pohodan Kaškaval Delux 7A, Dabnica (Prilep)

Pohodan Kaškaval Delux 7A (foto: Oli)
Pohodan Kaškaval Delux 7A (foto: Oli)

Čistá radosť z boulderingu. Presne táto veta najlepšie charakterizuje Pohodan Kaškaval Delux. Dlhý boulder po absolútne delikátnych  veľkých chytoch, ktoré sa stratia presne na tom najlepšom mieste, aby vo vás boulder zanechal intenzívnejšiu spomienku. Takýto súlad bouldra, balvana, krajiny a atmosféry budete len ťažko hľadať.

3. King Fisher assis 7A+, Trolldalstjønna (Lofoty)

King Fisher assis 7A+ (foto: Aďa)
King Fisher assis 7A+ (foto: Aďa)

Bronzovú medailu si v mojom rebríčku odnáša hrana všetkých hrán King Fisher. Pri ceste na Lofoty je to absolútna povinnosť, hotový symbol a boulder, ktorý chce každý vyliezť. Tu niet čo dodať.

2. Ilúzia 8A, Končitá

Ilúzia 8A (foto: Aďa)
Ilúzia 8A (foto: Aďa)

Ak by ste sa ma spýtali na najkrajší slovenský boulder… TOP línia, ťažká, silová, vytrvalostná a náročná na koncentráciu. Gradujúca pecka, ktorá pre mňa znamená veľmi veľa. Ilúzia by sa nestratila ani nikde za hranicami. Domáci klenot, z ktorého prelezu ma bude navždy hriať pri srdci vzácny pocit. Splnený sen.

1. Slartibartfast 7B+, Skokkelvika (Lofoty)

Slartibartfast 7B+ (foto: Aďa)
Slartibartfast 7B+ (foto: Aďa)

Našiel som ju! Presne takto vyzerá moja zhmotnená predstava ideálneho boulderingu. Slartibartfast je jednoducho odpoveďou na otázku, prečo bouldrujem. Zaslúžená zlatá priečka. Áno, aj ja som zvedavý, kedy a či ju niekedy niečo prekoná…

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *