Cala Bóquer

Bouldering na Mallorce

Matis
Keď sa povie Mallorca, väčšina ľudí si predstaví húfy nemeckých dôchodcov vylihujúcich pod slnečníkmi na pieskových plážach v južnej časti ostrova. Naše uši však začuli, že Mallorca má čo ponúknuť aj turistom a lezcom, a v kombinácii s lacnými letenkami z Bratislavy to bola ponuka, ktorá sa neodmieta.

Prvá zástavka nášho road tripu je kemp pri kláštore Lluc, v horách v severovýchodnej časti ostrova. Čo sa týka kempov, je to tu vôbec celkom zábavné: cez internet nájdete, že sú na Mallorce štyri, no pracovníčky v turistických informáciach o nich nevedia: pokiaľ však máte k dispozícii auto z požičovne (ako sme mali my), stačí vám bývať v jednom kempe na severe (Lluc) a v jednom na juhu (Hipocampo pri Cales de Mallorca) a odtiaľto hravo obeháte všetko.

Hneď druhý deň si dávame túru okolo kláštora Lluc – aj s blúdením nám to trvá 6 hodín, čo je v tom teple celkom záhul: ešteže približne polovica trasy išla lesom. Pri návrate, kúsok nad kláštorom, nachádzame prvé leziteľné šutre: väčšinou sú pekne chytovaté:

Balvany nad kláštorom
Balvany nad kláštorom

Občas sú kamene ostré ako britva, ale guma trekových tenisiek na nich dobre drží (lezky som so sebou na túru nebral):

Ostré ako britva
Ostré ako britva

Riadny bouldering, s lezečkami a mádžom, ochutnávame v údolí, kam sme sa za týmto účelom vybrali. V údolí je niekoľko pomerne vysokých balvanov, takže sa oplatí mať aj bouldermatku. Kedže my ju nemáme, dávame skor traverzové línie po špárach: našťastie vačšina z nich je v tieni:

Balvan v Bóquer pri Port de Pollenca
Balvan v Bóquer pri Port de Pollenca

Po tomto traverzíku, ktorý končil v previse, si idem oddýchnuť na tento madloidný šuter, ktorý sa dá obliezť zo všetkých strán:

Bóquer, Port de Pollenca
Bóquer, Port de Pollenca

Niektoré traverzy nás aj trošku potrápili: boli ťažšie, ako sa na prvý pohľad zdalo:

Bóquer, Port de Pollenca
Bóquer, Port de Pollenca

No aj tak si bouldering nad palmami užívame – veď toto u nás nezažijeme :o)

Bouldering nad palmami
Bouldering nad palmami

Bouldrového sprievodcu údolím nájdete tu (http://www.rocksportmallorca.com/blog/blog.php?bid=6) – bol to vlastne jediný sprievodca, ktorého som pred odchodom na nete našiel.

Pot z lezenia ideme zmyť do zátoky Cala Bóquer na konci údolia, kde je krásna a takmer ľudoprázdna pláž:

Cala Bóquer
Cala Bóquer
Cala Bóquer
Cala Bóquer

Na juhu Mallorcy je pomerne veľa miest, kde sa dá tiež robiť DWS – najmä pri mestách Porto Cristo a Porto Colom. My sme to už tentokrát nestihli – tak snáď nabudúce. Viac informácií môžete nájsť tu:

http://www.climb-europe.com/RockClimbingSpain/Mallorca.html

Takže ak niekedy na Mallorcu pôjdete, nezabudnite si zbaliť mádžo a lezky.

Matis

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *