Královská hrana 7A

Moravský pieskovec trochu inak

Oli
Mám rád objavovanie nových oblastí. Veľkých aj malých. Dokonca aj tých najmenších s jedným či dvoma kameňmi. Vtedy mi ich však musí situácia hodiť pod ruku, ale keď sa zhoda okolností udeje, vôbec mi nevadí zabaviť sa na dve hodiny aj pri chudobnejšom počte bouldrov.

Kameňák je starý pieskovcový lom, ktorý už veľmi dávno nadobro pohltila príroda. Je to najjužnejšia bouldrová oblasť nachádzajúca sa v pohorí Chřiby, a zároveň aj najmenšia. Tým, že ide o starý lom, balvany sa od zvyšku chřibských oblastí odlišujú výraznejšími hranami a často pripomínajú skôr žulu. Mantlov tu veľa nie je a podobnosť niektorých balvanov s Fontáčom tak ostala v iných moravských oblastiach.

Podľa informácií na webe oblasť objavil Jan Šálek s partiou niekedy v roku 2008. Odvtedy ležala úhorom až do príchodu Štěpána Stráníka v roku 2012, ktorý tu vytvoril aj najťažší boulder Korunovační klenoty za 7C. Pridal aj morfo kúsok Artefakt 6C+/7A. V roku 2015 sa do lomu opäť vrátil „Čaj“ s kamarátmi a počet bouldrov rozšírili. Za zmienku rozhodne stojí druhý objavený kameň Klaun, charakteristický veľmi netypickým hladkým pieskovcom pripomínajúcim vyvreninu.

Zkyslá polévka 7A
Zkyslá polévka 7A

V oblasti nájdete do 20 bouldrov situovaných prevažne na dvoch najväčších balvanoch v lome – Král a Klaun. Už na fotkách mi učarila krásna výrazná a dlhá hrana na balvane Král, Korunovační klenoty od Štěpána a dva pekné smery na Klaunovi.

Královská hrana 7A
Královská hrana 7A

Zázemie lomu je veľmi dobrodružné. Nečakajte ploché námestia a ani dobré dopady. Tie nie sú úplne zlé, ale tri matrace, ktoré som trepal, rozhodne neľutujem. Ak sa sem vyberiete sólo, počítajte preto s nutnosťou aspoň dvoch matracov (a hádam aj so štipkou odvahy). Prístup pod balvany nie je najhorší, ale na ten najideálnejší som prišiel až cestou naspäť k autu.

Korunovační klenoty 7C
Korunovační klenoty 7C

Priznám sa, napriek zlej referencii, ktorú som k oblasti mal, svoju krátku návštevu neľutujem. Kameňák určite nie je pre každého. Chce to odhodlanie, nadšenie a istú dávku skromnosti. Takto vybavenému sa vám potom pokojne môže stať, že prípadný návrat jednoducho nevylúčite.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *