Pavúky, pavučiny a Pavúčia skala

Oli
Písalo sa neisté popoludnie neistého dňa niekedy v minulosti dávno stratenej a nenávratne zabudnutej. Rozhodnutie padlo: Pavúčia skala. Neistota panuje aj v počasí. Sem tam pomrholí, ale odradiť sa nenecháme, a sadáme na autobus smer Turie. Vo vrecku mobil a nafotený prístup do inkriminovanej oblasti s označenými orientačnými bodmi.

Bahnitou zvážnicou sa snažíme dostať hore najprv seba, potom bouldermatku. S vyplazenými jazykmi sa nakoniec, po ani nie tak dlhej ako strmej ceste, dostávame do cieľa. Stojíme pod Pavúčou skalou.

Materiál je vápenec. Treba dávať pozor vo výlezoch, čistia sa, ale vždy sa voľačo nájde, čo sa tvári pevne, ale iba tvári.
Prvý vymenený pohľad s Jurom, myslí na to isté … Sakra, to je výška! Detailnejší prieskum odhalí aj nižšie a ľahšie línie, tak otvárame bouldermatku a púšťame sa do najľahšieho bouldra úplne vľavo. Vraj Tričko za 3+. 3+ ako 3+ ale smejeme sa tomuto hodnoteniu doteraz.
Vyliezli sme obaja, ale fučali sme ako parné lokomotívy za chladného počasia. Pozrieme na seba … ej, to bude ťažká robota tu niečo preliezť. Podaril sa nám v ten deň ešte jeden boulder Prvá za 5C. Pekný to boulder, treba vyliezť v teniskách ;-).

Postupom času odhaľujeme čaro dierkových bouldrov v pravej časti skaly. Preliezame projekt zo sedu s dočasným názvom Projekt, dávame za 6C+, nový názov znie Kubo. Zo stoja ma tiež verziu, aj keď sa mi zdá mierne zbytočná, ale nech … Fet za 5A možno 5B.

Kúsok ďalej Mikro za 6C, pre dlhých asi ľahšie, lezie sa po obrovských dierach (odtiaľ asi názov Mikro. Väčšie diery tam už naozaj asi nie sú :D

Nasledujú tri krásne bouldre s rovnakým začiatkom … jeden sa lezie mierne doľava – Orion 7A+, jeden najprv trošku doprava, potom po jednoprstových dierkach dohora – Drumm 7A, a posledný asi najkrajší z nich … traverzom ponad zem do bouldra Mikro a výlez sprava – Koan 7A. Pri každom si človek užije čo to zábavy, predovšetkým s vymyslením správneho softvéru.

Približne v strede celej Pavúčej skaly sa nachádzajú miestne monumenty s gradovanými výlezmi. Kto liezol, vie, kto tam niekoho videl, tiež vie, a kto počul … rovnako … vrátane miestnych zvieratiek.

Priamo v strede nad bývalým ohniskom krásny Monumentál SD (7B+), potom Gradácia SD (7C) s celkom zapeklitým sit startom, dolez nie je priamo hore ale z veľkého madla (zostali tam pníky zrezanej liesky) odbočiť doprava a vyliezť na skalu dolezom bouldra Prvá, najnovšie parádny skok medzi nimi od majstra Jura Klima Úsmev ako dar (7C) s relatívne vysokým štartom, avšak boulder potrápi. Komu nestačí, nech si sadne a skúša … a skúša … a skúša … naľavo od Monumentála sa nachádza ešte istená cesta Haker (8).

Naľavo od Hakera sú vysoké bouldre Now, Ivkina, a Bez názvu s klasifikáciou 6B+, potom sa tu nachádza pár projektov. Jeden sa podarilo už vyliezť – Podlžnosti z minulosti (7B) Jurom Klimom, s nástupom zo stoja a výlezom po výraznej špáre. Vedľa Trička napravo sa nachádza boulder Defenestrátor (6B), na hrane napravo od neho Jarná únava (7B) zo stoja … treba dbať na štart rukami pod danou šípkou, SD je projekt … treba skúsiť, potom dajte vedieť ak sa podarí, dopíšeme, označíme ;-) Napravo je ešte boulder Treshputin (6C+), odporúčam, veľmi pekný boulder.

Klasifikácia je orientačná, treba viac prelezov, nebojte sa, vyjadrite sa. Privítame každého, lezca, nelezca, psíkov, mačičky, dedkov i babičky, šoférov, spolujazdcov, opravárov a … už dovidenia na bouldroch :D

Peťo

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *