Bouldering na Peprovci

Peprovec (Modra-Harmónia)

Oli

Často som sa prichytil pri snívaní, ako sa raz predo mnou kdesi v hlbinách malokarpatských lesov vynorí poriadna medvedica. Že nebudem pred ňou utekať, práve naopak, obšťastním ju mimoriadne silným objatím. Že budem stískať a stískať, až kým sa neposadím na vrchol... Predstavte si, ono sa mi to prihodilo.

Sprievodca na Peprovec je mojím skromným splneným snom. Pri bežných potulkách, kedy mi zvyčajne všetko skalné na horizonte zježí chlpy na tele vďaka vzrušeniu z nepoznaného, sa mi pošťastilo natrafiť na mohutný bruchový previs. Okamžite som sa potkol o sánku.

Bouldering na Peprovci
Deň, keď som ho objavil.

Síce to nebol mohutný previsnutý solitérny kýl, čoby objekt mojej najväčšej túžby po objímaní, ale krátka analýza možností do mňa vliala dostatok uspokojenia za všetky tie kilometre lesmi bez zaujímavých nálezov.

Bouldering na Peprovci
Katarzia 7A bola prvým bouldrom na Peprovci.

Preto aj prvým bouldrom, ktorý som po pracnej kultivácii spravil, bola Katarzia. Medvedica v Karpatoch, to sa proste len tak nevidí! Bol to famózny pocit. Po všetkých prežitých sklamaniach som potreboval presne takéto vykúpenie. Zdalo sa mi, že aj keby tam už iný boulder nebol, doplnilo by mi to energiu ešte na veľa ďalších neprebádaných kilometrov.

Bouldering na Peprovci
Projektovanie Terapie, absolútneho karpatského skvostu.
Bouldering na Peprovci
Po Terapii prišlo o mesiac logicky aj na predĺženie Terapia hrou 7C+.

Previs s Katarziou ale ponúkol oveľa viac. Pre mňa bezpochýb snáď najkrajší malokarpatský boulder Terapia 7C, ktorý je logickým predĺžením Katarzie, nehovoriac o super zábavnej verzii Terapia hrou 7C+. V ľavej časti previsu vznikli perfektné línie Anarchia 7A a Alchýmia 7A+. Aj keď sa môže zdať, že je v nich priveľa obmedzení, všetko vám na mieste perfektne zapadne a dá zmysel.

Bouldering na Peprovci
Previs ponúka aj iné parády. Napríklad aj vďačné 6B Elevátor.

Za náš lokálny unikát radím aj zaujímavý boulder Chameleón 7A+, ktorý je jednoducho beťár a klame telom jedna radosť.

Bouldering na Peprovci
Jediným projektom, ktorý som zatiaľ na Peprovci zanechal, je brutál medvedica v ľavej časti stropu.

Kolorit oblasti výborne dopĺňa malé skalné mestečko kúsok nad Prevismi. Na malých blokoch sa vyšantia hlavne lezci nižších výkonností, ale zato s veľkou chuťou a zápalom. Na roztrúsených balvanoch si nájdu bouldríky od 2 do 6A.

Bouldering na Peprovci
Dostatok zábavy pre všetkých ponúkajú aj nižšie balvany s príjemnými problémami. Na foto je boulder Proti kumštu žiaden dišputát 6A.

Kvalitou nás pozitívne prekvapila aj 45stupňová stienka, ktorú nebolo ľahké dostať na svetlo sveta z kamennej sute. Nakoniec sa podarilo a výsledkom sú fajnové 6C bouldre po veľmi kvalitnom kremenci.

Bouldering na Peprovci
Veľa práce s dopadom bolo aj na peknej 45kovej stienke. Oplatilo sa.
Bouldering na Peprovci
Mišo prelieza ústrednú líniu stienky – Pieta 6C.

Oblasť poskytuje aj príjemné rodinné zázemie, nájdete aj plochu pre deku a príjemný výbeh pre krpcov. Dokonca aj mini bouldríky.

Bouldering na Peprovci
Fero v novinke Epitaf 6A.

Na záver vás prosím, aby ste akceptovali prítomnosť poľovníckeho posedu a bouldrovali v oblasti len za svetla a prejavom rešpektujúc nielen okolitú zver.

Bouldering na Peprovci
To najkrajšie z Peprovca reprezentuje aj skvost Pocta padlým 6C.
Bouldering na Peprovci
Ďuri testuje bouldre v stienke. Na foto Kondolencia 6B+.

Ďakujem za pomoc Mišovi, s ktorým sme sa celkom povyzvŕtali pod 45kou, a želám všetkým krásne bouldrové zážitky.

SPRIEVODCA PEPROVEC

PS: Nejaké videá z oblasti nájdete na yt kanáli Boulder.sk.

Oli

Mapa

[[17.28253360000000071750037022866308689117431640625,48.35926860000000004902176442556083202362060546875,"Peprovec"]]

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *