Bouldering Pfalz Haardt

Pfalz – do tretice všetko dobré

Oli
Po prvej návšteve Pfalzu som napísal, že spoznávanie nových miest má svoj význam a my si vďaka tomu môžeme po kladnej skúsenosti nechávať za sebou sieť záchytných staníc. Je to dôležité práve v momentoch, keď potrebujeme prichýliť. Napríklad na noc po ceste z Fontáča a na niekoľkohodinový bouldering po zobudení.

Pfalz ma pri naplnení tejto kombinácie opäť nesklamal a poskytol mi všetko, čo som očakával. Dnes už môžem potvrdiť, že nič zo skúseností z minulých dvoch návštev (v rokoch 2019 a 2022) nebola náhoda. Výborné miesta na prespanie v aute a dostupný bouldering sa mi dostali aj tento rok. Som si istý, že keď pôjdete niekedy okolo s podobnými pohnútkami, nemôžete zostať sklamaní.

Baví ma objavovať nové oblasti a nevedieť odolávať pekným bouldrom. Po sektore Kalmit a Jurassic Park som zacielil na severný sektor Haardt. Síce som nemal vybraný žiadny boulder s charizmou, niektoré ma predsa len zaujali už z fotografií v sprievodcovi. A takmer všetky boli ešte krajšie naživo.

Bouldering Pfalz Haardt
LUTZBLOCK

Bouldre sú roztrúsené vo svahu hneď pod cestou. K prvému sa dostanete za dve minúty chôdze od parkoviska. Chvíľu mi trvalo, kým som sa zorientoval, ale svoje naštudované terče som poľahky identifikoval + pridal k ním také, ktorých šarm si ma získal priamo na mieste.

Bouldering Pfalz Haardt
LANGE WAND

Kožu som po dvoch týždňoch vo Fontáči rozhodne nemal výstavnú, ale taký je život, ktorý miluješ. Zbrúsené sklíčka na bruškách sa drsným pieskovcom celkom dobre rozbíjali. Nemožno povedať, že by to nedržalo. Sám som bol prekvapený, ako sa oblé mantle nebránili, ani keď na nich začalo slnko pred dvanástou urputne upriamovať pozornosť.

Bouldering Pfalz Haardt

Haardt trpí tým, čo celý Pfalz. Niekde sa liezť môže, niekde nie. Inde zase áno, ale bez mádža a pod. Turizmus s boulderingom na seba narážajú. Sú miesta, kde spolu nažívajú, a potom sú sektory, kde je polovica bouldrov zakázaná, lebo aj keď niekedy nebola, dnes symbióza nefunguje. Turisti nechcú vidieť obielené skaly.

Bouldering Pfalz Haardt
Joue des pied 6C+

Stretol som domáceho a pýtal som sa, či môžem používať mádžo. Vravel, že v pohode, ale v sektore 1. je to striktne zakázané. Každopádne, bouldrov je v povolenej oblasti omnoho viac, ako nájdete vo zverejnenom sprievodcovi, tak sa nemusíte báť. Zaliezli by ste si výborne aj celý deň – hlavne v stupňoch od 6B do 7B.

Bouldering Pfalz Haardt
La Belle 7B
Bouldering Pfalz Haardt
Grün und haarig 6C+

Tretia návšteva a stále dobre. Asi to tak bude. A aj keby náhodou štvrtá nezožala úspech, stále budete vedieť, kde to stojí za to. Nechajme sa prekvapiť.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *