Šumy 5A (foto: Peter Gall)

Sensei a dvaja panici na Končitej

Oli
Napriek tomu, že som toho vonku nabouldroval menej ako málo, dostalo sa mi cti byť pri tom, keď dvaja páni prvý raz okúsia skalu. Cítil som, že im treba sprostredkovať učenie starých majstrov z Petržalky, ktorí kedysi „držali za ruku“ mňa. A pridať aj čosi svoje.

Lekcia 1

„Niet takého malého auta, aby sa do neho nezmestili 2 bouldermatky, 3 ruksaky a 3 ľudia.“
Moje nohy dodnes preklínajú cestu z Loučovíc, keď sme boli v takomto zložení štyria. V Citroëne Saxo!

Lekcia 2

„Keď treba niekomu čúrať, stojí sa podľa možností čo najskôr.“
Na túto lekciu neprišlo, lebo chalani sa kdesi pred Nitrou rozhodli zastaviť sami. Ja som si však zaspomínal na jednu nekonečnú cestu do Merkensteinu, kde šofér s navigátorom mali svojský zmysel pre humor. Pozdravujem Kuba s Oliverom…

Sensei (foto: Peter Gall)
Sensei (foto: Peter Gall)

Lekcia 3

„O tom, kto ponesie bouldermatku, sa losuje. A vyhráva ten, komu žiadna neostane.“
Chalani prejavili istú dychtivosť začiatočníkov a bouldermatky vzali na plecia dobrovoľne. Dokonca radi. Pointu som pochopil hneď po tom, čo ma poprosili, aby som ich odfotil. Aj natočil. A ešte raz.

Lekcia 4

„Prenosný bluetooth reproduktor s hudbou na bouldre nepatrí.“
Nejeden konzument lezeckých editov môže nadobudnúť pocit, že pučiť ťažké bouldre pomáha borcom aj nadupaná muzika. V skutočnosti sa do filmov pridáva až v postprodukcii. Ja viem, „Mr. Obvious“, ale keď oni ten reprák naozaj vytiahli!

Ďalšie poučovanie nabudúce, poďme liezť.

Ružové sady 5C (foto: Peter Gall)
Ružové sady 5C (foto: Peter Gall)

Chcel som, aby chalani začali na niečom, čo stojí za to. Preto Končitá, sektor Levitácia, kameň Diamant a boulder Beverzia za 5B. Pohodový nástup, pekné kroky a ľahký prelez. Ideálne na „tenkrát poprvé“. Jeden dal, druhý nie, tak sme sa presunuli na vysoké Makro s bouldrom Ružové sady za 5C. Výrazne madlovité kroky vo väčšom previse rýchlo striedajú menšie chyty vo vertikále. V záverečnej fáze sa už len netreba pozerať dole a hlavne nepadnúť. Na začiatočníkov odchovaných na indoor bouldroch predsa len slušná výška. Ani neviem, či som sa viac bál ako lezec alebo ako spotter.

Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C (foto: Peter Gall)
Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C (foto: Peter Gall)
Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C (foto: Peter Gall)
Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C (foto: Peter Gall)
Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C (foto: Peter Gall)
Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C (foto: Peter Gall)

O kúsok ďalej sme sa zastavili na mojom reste Franz Joseph Jarná Cibuľka 5C. Naposledy som sa solídne vysypal z prelezu. Prvý pokus je zahrievací, ľahko sa dostanem cez sériu dobrých veľkých líšt až hore, ale spomienky ma ďalej nepustia. Odfúknem teda aspoň zopár listov a idem dole. Priznám sa, od druhého pokusu som si tiež nič nesľuboval, ale nakoniec som to prebojoval. Kľúč bol vo vyššej nohe a v otočení dlane na štýl „vyliezam z bazéna“. Chalani nie a nie vyladiť kroky, tak sa presúvame ku kameňu so sľubným názvom Zákulisie s veľmi peknou štvorkou Prezliekáreň. Hravý nástup ma veľmi potešil, ďalej je to už po veľmi dobrých chytoch s ľahkým prelezom. Peťo si tak zapísal prvý boulder v živote. Ja ešte rýchlo preliezam 5A Šumy, aj keď nástup sa mi zdal byť o čosi ťažší.

Šumy 5A (foto: Peter Gall)
Šumy 5A (foto: Peter Gall)
Kvak 5C (foto: Peter Gall)
Kvak 5C (foto: Peter Gall)

Opúšťame Levitáciu a ideme pozrieť na boulder Krokodíl, ktorý dal meno celému sektoru. Neuveriteľná línia vo výške 3 – 4 poschodového domu. Je to „len“ za 6C, ale veľký rešpekt pre každého, kto zabojuje. Predsa len, na videách vyzerajú tie highbally o dosť menšie. My sme sa usadili na kameni Žaba s parádnym bouldrom Kvak za 5C. Nástup je zo stoja z dvoch dobrých líšt, treba len správne postaviť nohu a dynamicky vystreliť do vrcholovej hrany. Že vraj to ide aj staticky cez pätu, ale takto sme sa cítili o čosi „silnejšie“. Skúšame ešte nastúpiť Žaburinu za 6A, ale nie a nie sa poskladať. Ja si ešte trénujem prelezy v dvoch takmer identických líniách Hoď si žabkou a Žaba na jazyku (obe 5C) a ide sa domov.

Hoď si žabkou 5C (foto: Peter Gall)
Hoď si žabkou 5C (foto: Hexagon)

Ferko P.

PS: Z výjazdu vzniklo aj video:

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *