Bouldering Psie skaly

Speleológia na Psích skalách

Oli

Buďme vďační za to, čo doma máme. Predstavte si, že by sme tu nemali nič. Aj keď boulderingové možnosti v Bratislave a jej okolí nedosahujú nadregionálneho významu, nájdu sa tu bouldre skoro pre všetkých. Pestré je aj horninové zastúpenie, veď uznajte, kde nájdete po kope žulu, vápenec, kremenec a kebyže chcem, napíšem aj pieskovec?

Iste iste, nadšencom sa tu rozhodne lepšie dýcha, ale myslím, že obzvlášť v tomto dusnom období si za našimi lokálnymi radosťami opäť príde pre čerstvý nádych viacero ľudí.

V prvej polovici jesene som aj kvôli obmedzenému času hľadal opäť niečo, kde si ukojím túžbu za dobrým boulderingom. Populárny kremenec nad Dunajom som už pomerne vyčerpal, a tak mi z toho nateraz pozitívne vzišli Psie skaly.

Lenže, čo tam? Tréningovo som si popreliezal staré bouldre, no chcelo to iné kroky, nový zápal. Medveď mi pripomenul, že kompletné prelezenie tunela v sektore Veštiareň by bola pecka. Vraj to však nepôjde, kým sa to ešte viac neskultivuje, aby sa tadiaľ vôbec dospelý človek preštrikoval. Mne netreba veľa.  Na druhý deň som už čupel v jaskyni.

Chlapci sa tu svojho času celkom narobili, ale tunel ostal ležať ladom. Stále v ňom bolo dosť veľa prekážok pre príjemné lezenie. Celkom ma to trápilo, lebo v jaskyni sa ukrývalo pár metrov dobrých krokov. Pracne som odstránil niekoľko kameňov, no ideálne to stále nebolo. Keď som prelez tunelom nakrokoval, potešil som sa. Bolo jasné, že to pôjde preliezť a nebude to nakoniec ani také ťažké. Najnáročnejšie bude vyhýbanie sa zemi, ktorá vám celý čas nepríjemné dýcha na zadok a chrbát.

Vyzliekol som sa teda a tunel som preliezol. Akékoľvek oblečenie by privodilo dotyk, no čo vám poviem… V prvom kole som tunel spojil s výborným 7Ačkom Posol podsvetia, čím vznikol Tartaros 7B. Na parkovisku som stretol Miša, ktorý mi neskôr napísal, že Tartarosa preliezol tiež. Dokonca bol pri tom vraj oblečený! Sranda.

Ako sa však neskôr ukázalo, po ďalších terénnych úpravách je možné jaskyňou preliezť aj v lezeckom oblečení. Čo je nepochybne super, predsa len sa už dosť ochladilo. Stále to však neznamená, že sa môžete pri preleze viac uvoľniť.

Logicky sme začali hľadať hneď najťažšiu kombináciu. Mišo nezaháľal a napojil tunel do Orákula s pravým (resp. ťažším variantom Vedmy) výlezom a vznikol Hádes 7B+. Výborné dlhé lezenie, kde vás na konci už polorozpadnutých preverí nepríjemný dolez. Aby reč nestála, šupol som tam ešte kombo tunela s klasickou Vedmou = Erebos 7B+. Síce je tu o niečo viac krokov ako v Hádesovi, záver je o niečo jednoduchší.

Stále sa mi málilo. Je teda úplne jasné, že prišlo aj na najkomplikovanejšie kombo. Z tunela som naliezol do Nízkeho napätia, čo je slušný kolotoč, ale pohybovo pre mňa asi najkrajšia línia na Psích skalách. Nazval som ju Požierač duší. Rozdiely medzi Hádesom, Erebosom a Požieračom sú naozaj minimálne, nedával som ani lomítka. Možno sa to časom po viacerých prelezoch mierne rozdiferencuje, za mňa je z nich práve Požierač na vrchole pyramídy.

S Veštiarňou som sa rozlúčil ešte ľahším kombom tunela s Orákulom ukončeným cez Vnuknutie. Nazval som ho Pekelné vnuknutie s klasou asi 7B. Tým som pre mňa túto kapitolu vyčerpal, z čoho som smutný, no aspoň sa môžem konečne vystrieť.

Veštiareň všetkým odporúčam, aj keď som ju prelezením tunela mierne „zapeklil“. Na svoje si prídu tí, ktorým sa žiada dobre si v bouldroch zaliezť a nekončiť po troch krokoch v ľahkom výleze. Pravdou je, že v jaskyni bouldre pod sedem nenájdete. Všetky výlezy sú ale aj samostané línie v šestkovom stupni.

Snáď vám Psie skaly prídu vhod tak ako mne, obzvlášť v tejto dobe. Na záver ešte niekoľko užitočných tipov pre všetkých bouldruchtivých speleológov:

  • Aj keď sú bouldre dlhé, stačí ti jeden matrac na výlezy, do jaskyne ho aj tak nevmestíš. Pomôže sitka a koberček na nástup.
  • V jaskyni je tma aj cez deň. Už aj s jedným svetlom sa vám objaví dosť chytov.
  • Odporúčam priliehavé oblečenie, ideálne nohavice bez zadných vrecák. Zvyknú niekedy odstávať.
  • Ak sa náhodou vyzlečiete, páni nech radšej siahnu po boxerkách, trenky sú príliš voľné.
  • Zvoľte krátky zostrih.
  • Pri skúšaní krokov buďte obozretní. Tresknúť si hlavu a orajbať si chrbticu o strop nemusí byť náhoda.
  • S klaustrofóbiou si to neužijete.

Oli

Mapa

[[17.0021981000000010908479453064501285552978515625,48.19685439999999942983777145855128765106201171875,"Psie skaly"]]

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *