Bouldering na Píle

Vitaj v teráriu na Píle!

Oli

Keď mi povieš, kde nájdem v Malých Karpatoch lepšiu strechu, budem ti veľmi vďačný. Zatiaľ ostávam zaľúbený do toho najlepšieho, čo nám dokáže malokarpatský kremenec ponúknuť.

Na Píle sa bouldrovalo už roky rokúce, ale nikto o tom poriadne nevedel a nikto si z toho vlastne ani nič nerobil. Až príchodom bouldrovo-špecializovanej úderky sa Píla premenila na výborný boulder spot, a bude to snáď už aj tri roky, čo sa povedomie o nej rozšírilo aj za hranice regiónu.

Na prelome rokov 2017 a 2018 sme na boulder.sk publikovali prvú verziu sprievodcu po bouldroch v okolí Červeného Kameňa. Mali sme vtedy dokončené sektory Pytón a Lovec.

Tento rok sme dali von druhú aktualizovanú verziu sprievodcu obohatenú o sektor pri Hrade.

Nebudem vám klamať, keď poviem, že pomaly chystáme tretiu aktualizáciu, v rámci ktorej sa utrasie klasa nových bouldrov, pribudne ďalší sektor a dokonca – pribudnú aj novinky v starých sektoroch.

Bouldering na Píle
Supermamba 6C+

Mnohokrát som už spomínal, že za to najlepšie, čo Karpaty zatiaľ ponúkli, považujem mega strechu Terárium v sektore Pytón. Je to pre mňa symbol nádeje, ktorý mi dáva zmysel venovať sa kremencu a hľadať v jeho vodách aj naďalej.

Zatiaľ čo sa iní sťažujú na bolesť, na nepríjemné chyty, na diskomfort, na škaredé neestetické skaly a podobne, ja si to užívam, ja sa cítim dobre :). Kremencu treba dať šancu.

Obzvlášť po prebouldrovanom dni v streche Terária. Bouldering na kremenci nie je vyhnanstvo, práve naopak. Stále viac sa tu cítim ako doma.

Možno preto mi nedalo, a vrátil som sa po dvoch rokoch na miesto, ktoré vo mne zanechalo perfektné spomienky. Vzal som aj kamoša krompáča a trochu skultivoval plochu pod previsom. Vznikli tak možnosti na predĺženia a úplne nové smery.

Bouldering na Píle
Kráľovská Boa 7B

Pomedzi to Mišo dokončoval bouldre na Kalvárii a onedlho sme už mohli zapletať vízie nových smerov v Teráriu. Pôvodné bouldre Pytón a Boa sa natiahli o niekoľko ľahších krokov (klasa ostala nezmenená), zrodili sa dve nové ľahké šestky a vytvoril sa priestor pre perfektný stropový boulder Slepúch. A nakoniec to najlepšie.

Predĺžila sa hrana Mamby z oboch jej smerov a vznikla Supermamba, hádam najdlhšia vzdušná hrana v Karpatoch. Pre technických fajnšmekrov, čo v previsoch neradi zhybujú (lebo tu sa to ani nedá), sme spravili parádne bouldre Kráľovská Boa a Kráľovský Pytón, v ktorých sa používa hrana iba na nohy.

K ďalšej návšteve nám tam ešte ostal fajný projekt čisto stropom a možno aj predĺženie Slepúcha cez Supermambu…

Niekedy vám stačí aj pár bouldrov a zaleziete si ako nikdy. Inokedy si poviete, dnes som dal iba tri bouldre…, no v streche Terária to ihneď premeníte na 50 krokov. Jednoducho radosť. Len to vstávanie ráno trochu bolí, ale to je dobre, lebo pekné spomienky nie sú zadarmo.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *