bouldering na Končitej

Top 10 bouldrov z 2019 – Lepšie neskoro ako nikdy

Fero

Nie, to nie je preklep. Skutočne píšem o mojich naj bouldroch z roku 2019 až v decembri. Aj by som sa chcel tváriť, že dobré veci potrebujú dozrieť, ale bol som iba lenivý. Štyridsaťjedna dní na skalách, štyridsaťjedna dní potenia, mrznutia a pádov, no najmä štyridsaťjedna dní čistej radosti.

Hmatník 6C, Posvätná skala, Slovensko

Krásne lezenie v previse, kde treba dobre pracovať s nohami a bruchom. A dávať pozor na ošuch hánok, lebo bouldrová polícia má svojich zvedov všade. Aj mi je trochu smutno, že sa na Posvätku viac nechodí, lebo tie šestky sú tam podarené. O tepnovom highballe ani nehovorím.

Hmatník 6C

Barova prostitútka 6B, Plavecké Podhradie, Slovensko

Perfektný žulový bouldering cez ľavú pätu, hoci v skutočnosti na vápenci. Napriek nedávnej diskusii na climb.sk dúfam, že kameň ešte nepovedal posledné slovo.

Bouldering Plavecké Podhradie
Lenka v Barovej prostitútke 6B

Všetky tie „ľahké“ bouldre, Fontainebleau, Francúzsko

Zdravý rozum hovorí, že po 14 hodinách v aute je fajn sa rozliezť v nízkych číslach. Všade by to bola pravda, nie však vo Fontáči. My sme si napr. vybrali 39 / blue D+ v Canche aux Mercier. Papierovo 4+, keď však Puco povedal, že takéto kroky lezie na lane v osmičkách, nik nenamietal. Proste 45 minút krútenia hlavou a pure bouldering, ktorý vo svete nemá obdobu.

Kde sa najlepšie sedí? No, vo Fontáči.

Posledný akčný hrdina 6C, Chtelnica, Slovensko

Pardon za výraz, no toto je na pohľad otrasný boulder. Ale tie pohyby a príťahy špičkou. Cítil som sa, akoby som liezol aspoň 8A-čko. Mimochodom, presne takto sa má boulder volať!

Posledný akčný hrdina 6C
Posledný akčný hrdina 6C

Macháček 6B, Končitá, Slovensko

Viete, čo tomuto bouldru v raji papradí chýba? Nič! Nech si zvolíte ktorúkoľvek betu, výsledkom budú krásne vyrovnané kroky. Aj výška je ideálna – netreba sa príliš báť, ale ani nie ste meter nad zemou. Nie nadarmo to Macháček dotiahol aj do prvého slovenského bouldrového „celovečeráku“.

Macháček 6B

Longévité 7A, Fontainebleau, Francúzsko

Stačilo pár minút na návšteve u Tomasa na dome a Kmocho celú našu posádku namotal na dva novšie sektory. Prístupy boli vraj kúsok a 7A-čka zadarmo. Ako to už býva, realita bola o poznanie tvrdšia, ale oplatilo sa. Objavili sme Longévité: oblino-lišty presne podľa môjho gusta. Presne také, aké si predstavujete, keď zaspávate.

Šikmá veža 6B, Končitá, Slovensko

Oliho medvedičková novinka v sektore Levitácia. Spomínaný Macháček je určite krajší, mne však aj tak najviac počarovala Pisa. Asi preto, že som si všetky kroky vymyslel sám a zistil, že občas zaberie práve to, čo zo zeme vôbec nedrží. Viem, znie to ako motivačný citát, ale život bouldristu je už raz taký.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @sensei_84

Angelina Jolie 6C, Bor, Česko

Bor je presne tá oblasť, kde vám v podstate nevadí, že šliapete 45 minút do strmého kopca (že, Feďo?). Pekný boulder, len čo je pravda! Keby som toto nepísal rok a pol po vylezení, pamätám si viac. Inak, na rovnakom kameni je aj Brad Pitt 7A s vraj zapeklitým úvodom. Som rád, že po ich rozchode nedošlo k premenovaniu, aspoň takto môžu byť navždy spolu.

Desired Outcome 5A, Loučovice, Česko

Čo by to bol za rebríček bez bouldra z tradičného septembrového FBF na Šumave. Mám rád mantle v polke stienky. Rýchlo vám pripomenú všetky tie dni, keď ste „skipli“ strečing. Znovu sa raz ukázala výhoda flashu – ostane vám viac času smiať sa kamarátom. V dobrom, samozrejme.

Bouldering Loučovice
Desired Outcome 5A; lezie Juraj Loj

Duchovný učiteľ 6A, Limbach

Je to nizučké, je to celé o jednom kroku, ale aj tak tento boulder zosobňuje čosi, čo mám na boulderingu najradšej – krásu problému. Ako inak nazvať sitstart, keď pri spoďáku len-len že neopierate hánky o zem?

Duchovný učiteľ 6A (boulder C)

Fero

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *