6B+, Nudole

Bouldering v Alpách nemôže byť zlý

Oli
Malebné žulové údolia s výhľadmi, horskými jazerami, nádržami, potokmi, pasienkami a rozprávkovými lesmi. Je im čo závidieť! Tým, čo to nemajú do Val Daone ďaleko... Alebo tým, čo sú práve tam, a všetkým vám, ktorí tam len plánujete cestu.

Alpské oblasti majú mnoho spoločného. Veľmi ma tie podobnosti bavia. Krásne žulové balvany na pasienkoch s dopadmi na rovný mäkký trávnik (tesne vedľa lajna) sú top. K tomu v pozadí zrolované kulisy ako z reklamy na Milku a razom v ústach pocítite aj sladkú chuť. Normálny raj bez „nadsázky“.

Sektor Nudole
Sektor Nudole

Val Daone je jednou z tých oblastí. Dlhočizné údolie zamotané v mnohých serpentínach ponúka neobmedzené boulderingové možnosti. Opäť si dovolím nepreháňať. Aj keď je najnovšie vydanie sprievodcu hrubé ako Biblia, možnosti pre nové bouldre sú snáď na každom kroku.

6B+, Nudole
6B+, Nudole
A neuhneš? Neuhol
A neuhneš? Neuhol

Keď sa povie bouldering vo Val Daone, predstavte si pod tým 14-kilometrovú časť hlbokého údolia s desiatimi rozptýlenými sektormi s prevýšením 700 metrov. Zaleziete si v každom ročnom období. V zime vás to bude ťahať na slnečné svahy a v lete sa budete ukrývať v tieni lesa, alebo sa pôjdete schladiť až do najvyššie položeného sektora.

6A+, La Plana
6A+, La Plana
6A+, La Plana
6A+, La Plana

Unikátom tamojšieho boulderingu je outdoorový boulderpark „La Plana“, čo je obdivuhodne skultivované územie koncentrovaných balvanov – jeden celý sektor. V boulderparku nájdete 3 okruhy bouldrov odlíšené podľa náročnosti farebným značením ako vo Fontáči. Balvany majú upravené a „vystlané“ dopady. Okruhom vás sprevádzajú značenia a vytýčené chodníčky, nemôžu vás prekvapiť ani miesta na piknik so zurčiacou vodou z malých prírodných vodopádov. A vstupné? Zadarmo, naozaj!

6C, La Plana
6C, La Plana
Bros Travers 7A, La Plana
Bros Travers 7A, La Plana

Boulderpark je ideálnym miestom pre tých, ktorí začínajú s boulderingom vonku, respektíve pomaličky konvertujú na skalných. A ostatní si budú užívať, že je vlastne všetko dokonalé a nič viac im netreba. Perfektnou skutočnosťou totiž je, že ani tie najľahšie bouldre v parku nie sú žiadne kvaky.

Patrikstella 7A+. The fishman
Patrikstella 7A+. The fishman
Shrek 7A, The fishman
Shrek 7A, The fishman
Shrek 7A, The fishman
Shrek 7A, The fishman

Za „divokejším“ boulderingom sa vydajte do vyšších sektorov k nádrži a do zalesnených svahov. Rozhodujte sa aj podľa aktuálneho počasia.

Spigolo Dell´anguria 7B+, Nudole
Spigolo Dell´anguria 7B+, Nudole

My sme mali pomerne teplo a ťažšie veci sa liezť nedali. V nižšie položených lesných sektoroch vedelo byť dusno a vlhko a na slnečných pastvinách zase celkom pieklo. Pre letnú pohodičku ideálny čas a miesto, pre ťažké bouldre by som zmenil len ten čas. Nabudúce už teda v lepšej zbroji, Val Daone za návrat rozhodne stojí.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *