Ostaš

Klasický český dvojboj

Oli
... pri menej štandardných teplotných okolnostiach. Teplo, dusno a vlhko vytvárajú bouldristami lačne vyhľadávanú kombináciu podmienok, z ktorých vedia vyždímať nekonečné množstvo lezeckej motivácie. Premotivovaný jedinec ležiaci na bouldermatke tak býva v lese častejší ako jedlá huba. A presne toto nás postretlo. V tieni balvanov ukrývame naše zúbožené telá a striedajúc mŕtvolné polohy prehlbujeme svoj energetický defekt.

Sobotný deň odštartoval príjemnými pohladeniami poľského vánku. Altánkové útočisko sa veru len ťažko opúšťalo. 8:30 už Tomáš píše, že sa rozkladajú pri Ádr Fitness a nám neostalo nič iné, iba vstrebať to tú šokujúcu správu a vypraviť sa na skaly v neobvykle skorom čase.

foto: Oli

V skalných uličkách Boru akoby vzduch zastal. Zamračená obloha by aj vedela sľúbiť, že si nás dnes nehodí na panvičku, na obed by to ale od nej vyzeralo už ako klamstvo. Odfukujeme s prvými pohybmi. Práve naše výdychy sú dnes jedinými pohybmi vzduchu v statickom a dusnom lese.

foto: Oli

foto: Oli

Skala od zeme pobrala veľa vlhkosti a temer všetky nástupové stupy/chyty sú v lese mokré. K špecifikácii prototypu ideálnych podmienok to veľmi pridáva. Gejzíry motivácie naberajú na intenzite.

foto: Oli

foto: Oli

Takéto parádne podmienky človek postretne len ojedinele, preto je treba užiť si ich chutí. Dievčatá preukazujú vyššiu hladinu tolerancie a báchajú jednu šestku za druhou, až kým neobjavia čaro tieňa a komfort bouldermatky.

foto: Aďka

foto: Aďka

S Tomášom pomaly ukrajujeme z našich pôvodných cieľov. Hornú výkonnostnú hranicu ustálime na vypotenom 7A. Zhodujeme sa, že pošetríme kožu a zajtra pokosíme Ostaš hlava nehlava.

foto: Oli

Predpoveď na nedeľu nie je z tých arktických. Zrodí sa nápad privstať si, využiť schodnejšie teploty a vyliezť niečo poriadne. Plán sa rýchlo podkopáva otváracími hodinami v bufete. 9:00 je čas na kávičku s koláčom, 9:00 je tiež hodina s tropickým odkazom.

foto: Oli

foto: Oli

Pochopíme, že pre prijateľné podmienky by tento víkend nepomohol ani budíček o druhej ráno. Zrazu zahrmí, pošle na nás asi po dve deci vody a bouldering si už nikto netrúfne ani spomenúť.

foto: Oli

Horúce slnko za pár minút opäť všetko dôkladne presuší. To sa už chladíme v uličkách Ostašského labyrintu.

foto: Oli

foto: Oli

V obdive pieskovcových parádičiek to človeku docvakne. Vracal sa sem vždy len za bouldrami, no keby ho táto víkendová konštelácia nepostretla, bez zoznámenia s krásami Ostašu do večných lovíšť odkráčal by.

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *