konigshohle

Späť na vápenci v Königshöhle

Oli
Kedysi sme sem jazdievali čoby inej oblasti nebolo. Niekedy aj víkend po víkende, všetko záležalo od úspešnosti v preliezaní restov. Keď sme si odliezli maximá, nechali sme pozdravovať jaskynného ducha a možno aj dva roky sa tu neukázali. Jeden rest sa mi však v hlave predsa len intenzívnejšie zakorenil. A keďže sa v sobotu naskytol priestor a okolnosti zavelili, nastal čas na návrat.

Königshöhle je naša, takmer, domovská oblasť. Predsa len, tých 90 km z BA nie je ani na hod väčším kameňom až tak veľa. Stačiť vám bude 5 hodín voľna, kľudne aj mierne neistá predpoveď, a môžete vyraziť.

foto: Aďka

Poteší (alebo nepoteší) vás 20ka bouldrov od 6A po 8B+, pričom si tu istotne viac zalezú bouldristi čo kosia aspoň tie 7Ačka. Osobne mi prišlo poctivých aj tých pár šestiek ale možno je to len tým, že na vápne často neleziem. V plejáde chytov dominujú ostré a neforemné. Treba si zvyknúť.

foto: Aďka

Jaskyňa je estetická, väčšina línií už menej, ale opäť treba prekusnúť akýkoľvek predsudok, obuť lezečky a zakrátko sa viete tešiť z hitparády bouldrových pohybov.

foto: Aďka

Najväčšie prásky tu po sebe zanechali viedenskí mäsiari Thomas Schifer a Florian Murning. Impozantná je hlavne mega línia Mehr als die Summe der einzelnen Teile 8B+, ktorá rozhodne nie je pre lenivých bouldristov ale k onomu boulder maratónu už treba mať čo to odbehané.

foto: Aďka

V jaskyni si zaleziete aj za nepriaznivého počasia. Aj keď je jaskyňa otvorená a tvorí akýsi vápencový prstenec s jedinečným premostením, kvapkám sa vyhnete minimálne pri skúšaní traverzov Rechte Querung 7A/A+ a z časti aj Regalia 7A+, či niektorých direktov ako klasický Mystic 6B, Namenlos2 7B+ a Mezza da luna 6A/6A+. Návštevu Königshöhle ale neodporúčam po výdatných dažďoch, môže sa stať, že budete nútený odkývať stekancom a vybrať sa piknikovať na neďaleký hrad.

foto: Aďka

Doposiaľ mi do oka príliš vápencových bouldrov nepadlo. Hormonregler 7C je zaslúženou klasikou a oplatí sa skúsiť aj keď naňho nemáte. Minimálne prvé dva pekné kroky spravíte, necháte ho správne odležať a napríklad za rok/dva sa nachutený vrátite dať ďalší pokus.

foto: Aďka

Zatiaľ čo Aďka spí uložená na slnečnom fľaku v harmonickom prostredí jaskyne, boulder si skrokujem. S jej prebudením prichádza aj prílev energie, chytí foťák a v záverečnom madle rýchlo pochopím koľko sa toho zmenilo.

foto: Oli

A už poškuľujem po zaujímavom predĺžení Hormonstau 8A+. Snáď aj o tom už po ďalšom návrate.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *