Pukanec (Banská Štiavnica)

Oli
Na južnom úpätí Štiavnických vrchov sa neďaleko obce Pukanec nachádza menšia andezitová bouldrová oblasť. Sprievodcu pripravili chalani z HK Iames Levice a v papierovej forme ho na zapožičanie nájdete aj priamo na mieste pod kameňom Žralok. Veľká vďaka!

Prístup: Z Levíc smer Banská Štiavnica, cez dedinu Bohunice. Ďalej na Vodný mlyn Bohunice a za ním ešte 2 km cestou na Banskú Štiavnicu. Neodbáčať v dedine Bohunice na Pukanec ale stále priamo na Banskú Štiavnicu. Bouldre sú v lese hneď pri ceste, ale v lete ich nevidieť kvôli stromom. Za vodným mlynom teda ešte asi 2 km, po ľavej strane potok a po pravej les. Prejdete niekoľko zákrut a po pravej strane v pravotočivej zákrute sú, asi 30 metrov od cesty, v lese prvé kamene.

Čo sa týka lezenia, je tu prichystaných vyše 30 kameňov, na ktorých je okolo 100 bouldrov. Niektoré sú síce iba kvaky a riťovky o zopár krokoch, ale určite sa nájdu aj super línie s minimálnymi obmedzeniami. Taktiež sú tu pekné špárky, previsy, morálovky a ťažké prásky od Ričiho Nyékiho, ktoré ešte len čakajú na prvé opakovanie, možno práve od vás…

Pre nováčikov v tejto oblastičke som pripravil aj okruhy s bouldrami, ktoré keď si vyleziete, určite musíte byť spokojní… Takže naj skvosty tu nebudem vypisovať, všetko dôležité je v spomínaných okruhoch, ktoré sú zárukou, že neminiete ani jeden pekný bouldrík.

Začalo sa pracovať aj na vynitovaných cestách na Stene, ale zatiaľ sme stihli očistiť a vynitovať iba jednu, volá sa Zelenáč (VII+), ale určite pribudnú aj ďalšie.

Hneď naľavo od Zelenáča je pekná špára, ktorá nie je vynitovaná a lezie sa po frendoch (Nebo… peklo… Adršpach). Aj keď bola pôvodne vylezená ako high-ball, rozhodol som sa, že bude lepšie ju liezť ako normálnu cestu za VI.

Na stiahnutie: Sprievodca Pukanec

Maroš

www.iameslv.ttce.sk

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *