Bench Drill

Búrlivá chtelnická jar

Oli
Písať o akomkoľvek ročnom období na slovenských bouldroch a v jednej konkrétnej oblasti vôbec nie je pravidlom. O to viac si tento článok vychutnám. Pretože tohtoročná jar v Chtelnici nebola vôbec všedná a zapíše sa do lokálnych análov dobre zastrúhanou ceruzou.

Začiatok zimy nenasvedčoval, žeby jej priebeh vyčnieval nad ostatné. V oblakoch dymu som sa pod žiariacim mesiacom neraz zohrieval nad praskajúcim ohníkom a roztápal si zmrznuté prsty. A to bolo len šesť či sedem hodín večer. Zima je neúprosná, drsná, trochu pochmúrna. Možno keby chtelnické lesy neboli také temné, vyznela by samota v ich útrobách o čosi pozitívnejšie. Zažil som aj polnočné návraty zo skál sychravým hmlistým lesom a mal som čo robiť, aby som z hlavy vytesnil všetky tie strašidelné scenáre typické pre konkrétny filmový žáner. Inak je tam super.

100 sekúnd 7C
100 sekúnd 7C

Každé ročné obdobie má svojskú atmosféru. Ono by to bolo úplne prirodzené, ale v Chtelnici je jeseň aj jar iná, ako inde, leto a zima úplne. Chtelnica má svoj rok, rušný v chladných mesiacoch a tichý počas leta. Farebný na jeseň, fádny a plechový v zime, cesnakový na jar a bujarý v lete.

Keďže je tento článok upútavkou na jeho kompletnú verziu v nadchádzajúcom čísle časopisu Horolezec, vypustím nateraz viacero podrobností a prejdem k podstate. 

Keď som začiatkom februára vracajúc sa z Chtelnice stretol na stene Ričiho Nyékiho, ani som len nedúfal, že sa začne písať nová kapitola novodobých dejín chtelnických bouldrov. Slovo dalo slovo a o týždeň sme sa stretli pod jedným z previsov. Vraj raz za čas vybehnúť takto v zime na bouldre nemusí byť zlé…

Riči tento rok navštívil Chtelnicu už 41-krát.
Riči tento rok navštívil Chtelnicu už 41-krát.

Riči sa na bouldering opäť adaptoval pomerne rýchlo. Postupne zberal sedmičku za sedmičkou a pomedzi to sme stíhali aj trochu vymýšľať. Neboli to len „ledabolé“ kombinácie, ale Riči pridal aj doposiaľ najťažší a najodvážnejší boulder v Chtelnici (prvé 8A) Cesta do neba. Prelez si načasoval až smutne trefne a boulder pomenoval na počesť svojho zosnulého psa Chána.

Čo je treba ale teraz určite spomenúť, je odhalený potenciál sektoru Amfík. Už v januári sa tu začali ďalším novým projektom venovať Ondro s Andrejom a vznikali prvé parádne kúsky.

Prišiel daždivý máj a podmienka sa veľmi skomplikovala. Napriek tomu to v Amfíku fungovalo a žilo. Ešte koncom apríla som preliezol novú kombináciu Odmäk sa jej páči 7B+ a následne som odcestoval na dva týždne do Talianska. Ani búrkové počasie a časté dažde Ričiho neodradili od návštev Chtelnice. Stal sa štamgastom, ktorý neváhal počas týždňa navštíviť tamojšie lesy aj 3 či 4-krát. Ako dobre pre slovenský bouldering.

Novým a asi i poctivým 7Céčkom prispel do databázy aj Tomaso, keď napojil úvodné kroky Matriošky do Prekusnutej fázy.

Kmocho v Posadnutosti
Kmocho v Posadnutosti

Z diaľky som sledoval nafukujúcu sa databázu bouldrov. Keď som sa po dvoch týždňoch vrátil z Val Masina, mal som pocit, že som prišiel do inej Chtelnice. Amfík bol prelezený krížom-krážom, avšak nie každý sa na to pozeral zdieľanou optikou.

Bola by však veľká škoda nevyužiť lokálny potenciál naplno, dobre si zaliezť a zatrénovať na kvalitnej skale. A či už ide o variácie kombinácií, alebo bouldre, ktoré končia vo výraznom chyte uprostred steny, nemení to nič na ich hodnote pre ľudí so zanietením pre bouldering a lezecký pohyb. Radosť z nového bouldru v slovenských lesoch vo mne vždy rozvibruje šialenú nedočkavosť. V zásade mi je jedno, o aký charakter sa jedná, jednoducho tu je a treba ho preliezť. Lebo každý boulder vnímam ako výzvu. Riči mi na privítanie pripravil také malé „Chtelnické Padání“. Posielal ma do nových bouldrov rad radom a ja som si to nesmierne užíval. Keď som potom neskoro večer šoféroval domov úplne rozmenený na drobné, zažíval som pocity, ako po mojich najlepších prebouldrovaných dňoch. Ako po návšteve novej oblasti.

Bench Drill (foto: Frodo)
Bench Drill (foto: Frodo)

Som veľmi vďačný za každého nadšenca, ktorý investuje svoj čas, pohodu a peniaze do tvorby nových bouldrov, pretože akýkoľvek posun boulderingu na Slovensku sa deje len vďaka nim. A je mi jedno, či práve vznikol nový traverz, boulder v stienke s topom alebo troj-kroková medvedica. Vďaku mi z pera nikto nevezme.

Oli 

PS 1: Samozrejme, v Chtelnici sa toho udialo ešte ďaleko viac, búšilo sa aj v iných sektoroch, preto nezabudnite na kompletný článok v ďalšom Horolezcovi!

PS 2: Z najnovších vecí v Amfíku jednoznačne odporúčam tieto bouldre (zľava doprava), postupne sa línie objavia aj v nákresoch:

Bench Drill 7B+

Posadnutosť 7B+

Bench Press 7B

Kandál Vác 7C

A tuin 6B

Zlodej z Hlohovca 7A+

Kozatá Chtelničanka 7C

Fénixove slzy 7B

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *