Krátka správa z Pukanca

Oli
Neďaleko slovenskej obce s chrumkavým názvom, sa pri hlavnej ceste medzi Levicami a Banskou Štiavnicou, povaľuje niekoľko andezitových šutrov. V jeden júlový deň sme k bouldermatkám a makovníkom pribalili nejaké to očakávanie a šli sme ich okúsiť..

Pukanec sa dostal do širšieho povedomia liepačov len nedávno a to aj napriek tomu, že v podstate všetky kamene ležia cca 20 až 30 metrov od cesty a zostávajú tak pomerne dobre badateľné. Akoby sa čakalo, kým si tam najprv pár nadšencov pekne zakefuje. Ich zásluhou sa zvýraznili hodnoty tejto lokality a do popredia sa predrali zaujímavé prírodné kulisy.

Privítali nás balvany nezvyčajných tvarov, zoskupené do dvoch, či troch sektorov. Príroda zariadila, že každý z nich mal názov už vopred predurčený. Najvýraznejším je kameň „Žralok“, ktorý je natoľko žraločí, až disponuje pozvánkou k rozprávkovému lezeniu… A práve tu niekde to aj končí.

Špecifickosť kameňov síce uľahčuje orientáciu ale nebudem si klamať, keď poviem, že z veľkej miery je to aj ich chudobným počtom. Pukanec tak nadobúda výrazne lokálny význam s minimálnym potenciálom na prípadný ďalší rozvoj. Nevadí, čo však táto oblasť určite má, je skryté v jej umení zapísať sa vo vašej mysli.

Oli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *