pukanec

Kultúrno-bouldrová analógia v Štiavnických vrchoch

Oli
Kultúrne a spoločensky strávený víkend v Štiavnici mohol znamenať len dve. Po prvé, že blízkosť Pukanca je mimoriadne otravná a myseľ sa s touto skutočnosťou nevyrovná, až kým jej nervové zakončenia v prstoch neodovzdajú rázny andezitový pozdrav. A po druhé, že keď sa tak nakoniec stane, horúčka sobotňajšej noci ešte nebude vôbec vyležaná.

4 živly v Banskej Štiavnici sú dobrým srdcom v krásnom tele. Útroby mesta banského, historického, hostili pozitívne filmovo-hudobné mecheche. Letné teploty aj tak výkonom neprajú, uvolnenie naše zbavilo sa obmedzení. Bez ohľadu na fyzickú prípravu, bez ohľadu na celý koncept bouldrovej prípravy, odovzdali sme sa dianiu mestskému.

foto: Oli

Tie tri hodinky na Pukanci, pár šutróznych pohybov, prsty rozpálené, telá v letnom vzduchu dusené a nohy v lezkách stiesnené, museli byť. Patrili tam ako údery kladivka do aukčnej siene, pretože bez nich by možno hodnota víkendu nevygradovala v zodpovedajúci rozmer.

foto: Oli

Úplne najväčšia výhoda Pukanca, okrem jeho chrumkavého názvu, je dĺžka prístupu ku kameňom. Je taká krátka, že jej ani nemožno hovoriť dĺžka. To oceníte v podstate vždy, obzvlášť s horúčkou sobotňajšej noci v pätách.

foto: Oli

Koncentrácia balvanov s ich obľubou v chytoch, sú hneď druhým plusom. Unavený človek ani nemusí spraviť mnoho krokov a cupitajúc s koberčekom v ruke sa dokáže dobre rozliezť už v úzkom okolí, a nemusí pri tom ani žmoliť žiadnych trhačov šliach.

foto: Oli

Napríklad aj hneď na Žralokovi, balvane s obdivuhodným pomerom množstva bouldrov k jeho veľkosti. Keď sa pozriete Žralokovi na zúbky zistíte, že bouldre nad 7A si striedajú hlavne dva rovnaké výlezy, iné zase začínajú spoločným traverzom zľava. Potenciál oblasti rád klasifikujem za príkladovo prečerpaný.

foto: Oli

Aktivita domácich vtesnaná nielen do nových bouldrov, ich mnohých kombinácii a sprievodcu je potešujúca. Čaro lokálnej oblasti spočíva presne v tom.

foto: Aďka

Že napríklad posledné doobedie z kultúrneho víkendu pôjdete okolo a zastavíte sa. Budete udivený z kvantity, kefy, metly, koberca, zo sprievodcu v diere pod previsom. Hlava sa vám zamotá z 30 všemožných kombinácii pred vami a poviete si, šľaka, tu to žije. Len z toho nedostať horúčku aj tento večer.

Oli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *