Rodinný bouldering v Karpatoch

Praktické tipy, kam za rodinným boulderingom v Karpatoch

Oli
Čím sme starší, tým ťažšie sa nám darí skĺbiť chuť bouldrovať s jej realizáciou v dostupných bouldrových oblastiach. Už nie som iba sám, kto si chce vyplniť víkendový program, už nie sme len pár. S dvoma malými deťmi pribudlo oveľa viac premenných. Namiešať si výborný koktail rodinnej pohody na bouldroch už nestojí iba na tom, že stačí chcieť a ostatné sa odvíja samo, teraz sme prudko závislí od toho, či budú deti ráno zdravé, či budeme mať dostatok času, chuti a trpezlivosti, no a v neposlednom rade od toho, akú destináciu zvolíme.

Schválne som na začiatku napísal „v dostupných bouldrových oblastiach”, pretože som sa za posledné štyri roky oveľa viac ponáral do hľadania ideálnych jednodňových destinácií, čo logicky takmer vždy spadalo na územie Malých Karpát. Predsa len, hneď ako sa núka viac voľných dní, nie je až taký problém nájsť vhodné vzdialenejšie lokality. Tieto tipy teda ocenia predovšetkým bouldrujúce rodinky zo západného Slovenska, ale snáď prídu vhod aj občasným návštevníkom z diaľav. 

Rodinný bouldering
A ide sa na to!

Atribúty rodinných bouldrových oblastí

Kritéria pre rodinnú oblasť sa u každého mierne líšia. Niekto má malé dieťa, ktoré je skôr statické a nemusí sa báť, že sa mu z deky okamžite odkotúľa a postačí mu tak malá rovinka na rozloženie. Niekto má zase dieťa, ktoré si užíva prvú neistú chôdzu, a tak je preňho kľúčová rozsiahlejšia rovinka a málo nástrah, no a niekto vyžaduje krátky prístup, ideálne zdolateľný aj s kočíkom.

Rodinný bouldering
Maminky valia na bouldre

Tu to však nekončí, práve naopak, na rad sa dostávajú kombinácie – ako rovinka v okolí bouldrov, ktoré sú kúsok od auta atď. Preto samotný výber už podľa individuálnych potrieb nechám na vás a pokúsim sa vám to uľahčiť aspoň tým, že vám dám tipy na oblasti, ktoré spĺňajú aspoň niektoré atribúty a sú overené minimálne jednou bouldrujúcou rodinou.

Rodinný bouldering
Deťom stačí málo. Niekedy iba váš matrac a mádžo :)

Oblasti v Malých Karpatoch vhodné pre bouldering s malými deťmi

Sútokový boulder pri Dunaji

Malá bratislavská bouldrovka, kde si to môžete užiť aj s krpcami. Terén pod skalou je rovný, z jednej strany je dokonca malá lúčka. V jaskynke sa dá ukryť aj počas horúčav. Rozsah bouldrov cca od 5 do 8A.

Výhody: krátky prístup z parkoviska, vhodné aj pre kočíky, blízko je detské ihrisko

Nevýhody: málo ľahkých bouldrov, menej ľúbivý materiál, veľa turistov, určité riziko padania skál, dosť špinavé zázemie, komáre

Psie skaly

Výborný rodinný spot na svahoch Devínskej Kobyly. Oblasť poskytuje množstvo prevažne ľahších bouldrových problémov, ale vedia si tu zaliezť aj sedmičkoví rodičkovia. Pri skalách je viacero ohnísk. Prístup z parkoviska trvá podľa mobility detí cca od 20 minút, s malými nožičkami kľudne aj hodinu.

Výhody: možnosť prístupu aj s mierne terénnejším kočíkom, široká rovina pod skalami bez vyššej vegetácie, veľký výber ľahkých bouldrov, možnosť opekania

Nevýhody: cez víkendy tu býva často veľa turistov a trampov (ale nie je to pravidlo), nič pre priveľmi ambicióznych bouldristov, časovo náročnejší prístup

Bouldering na Psích skalách
Psie skaly poskytujú dokonalé zázemie

Račianske bouldre (Kamenné tváre)

Zväčša solitérne kúsky, prípadne malé zhluky malých balvanov, z ktorých sú niektoré vhodné aj pre návštevu s deťmi. Z toho možno vybrať Knedlu, ale odporučil by som hlavne Kamenné tváre ponúkajúce ľahší bouldering po drsnej žule. Dostanete sa sem jednoducho aj s kočíkom z parkoviska na Peknej ceste pri horárni. Bouldrový rozptyl do 6C, pričom prevládajú hlavne krátke štvorkové a päťkové problémy.

Výhody: pohodlný prístup aj s kočíkom, čarovné prostredie borovíc, vhodné na slnečné zimné dni

Nevýhody: málo roviny pri kameňoch, cez víkend veľa návštevníkov, absencia ťažších bouldrov

Sprievodca

Bouldering Kamenné tváre
Na Kamenných tvárach je nevýhodou svah, ale väčšie deti si s ním poradia

Bratislavská perla

Mýtický bratislavský spot s mierne divokejším charakterom. Na jednom kameni nájdete pomerne dosť bouldrových záludostí (od najľahších po 7C/+ a hard core projekt), čo ho radí medzi dobré možnosti, keď nemáte čas na dlhšie pochôdzky medzi viacerými kameňmi. Perla sa týči na malom hrebienku, z ktorého klesá svah prudko do doliny a zázemie pod balvanom je tak obmedzené na vybudovanú terasu. Druhou možnosťou je dobrá plocha pri blízkom ohnisku aj s posedením. Prístup z parkoviska do 10 minút.

Výhody: väčšia koncentrácia bouldrov na jednom kameni, možnosť realizácie silákov

Nevýhody: nesvieti sem slnko, prístup nie je vhodný pre kočík, priamo pod skalou veľmi malá plocha na deku

Sprievodca a novinky

Pri borovici (Svätý Jur)

Krásne miesto na južných vinohradníckych svahoch medzi Jurom a Grinavou. Z mini spotov odporúčam predovšetkým Krídlo, kde je menej rozsiahla takmer rovinka vhodná na nejednu deku. Bouldre sa pohybujú v obťažnosti od od 3 do 6C, sú prevažne chytovaté, ale nájdete si aj previerky prstov. Južné svahy potešia hlavne počas slnečných a chladných dní. Dĺžka prístupu je závislá od toho, ako ďaleko ste ochotní autom prejsť po rozbitej ceste. Preto nechám väčší rozptyl, zhruba od 6 minút po 20 minút.

Výhody: vhodný spot aj na slnečnú zimu, pokojné miesto, veľa ľahkých bouldrov

Nevýhody: prístup nie je vhodný pre kočíky, občas nutnosť po ceste prekonať ostružiny, rozbitá cesta pre autá

Sprievodca

Bouldering pri borovici, Svätý Jur
Krásne a útulne miesto neďaleko Svätého Jura

Medené Hámre

Lom v Medených Hámroch sme s deťmi navštevovali a stále navštevujeme snáď najčastejšie. Ploché podlažia lomu sú pre drobcov ideálne. Boulderingových možností nie je až tak veľa, ale isto vám to vydá na nejednu návštevu. Najlepšie bouldre sú na kocke prvého podlažia (aj najťažšie), na ktorej sa dá celkom seriózne zabouldrovať. Aktuálne pracujem na aktualizácii sprievodcu obohateného aj o horné podlažie s desiatkou predovšetkým šestkových bouldrov. Výborne sa tu dá s boulderingom prepojiť rodinná opekačka.

Výhody: veľmi krátky prístup, v lome sa dá bez problémov pohybovať aj s kočíkom, rovina a dobrý rozhľad, možnosť opekania, dobrá destinácia aj na zimný bouldering (doobeda a na obed), skala rýchlo chne

Nevýhody: cez víkend dosť turistov, určitá možnosť padania skál zo stien lomu, menej kvalitná skala, v zime tu svieti slnko relatívne krátko (zachádza za kopec pred druhou)

Sprievodca

Bouldering Medené Hámre
Dokonalá rodinná pohoda na Hámroch
Bouldering Medené Hámre
Aj deti si tu zabouldrujú

Valchovňa

Malá žulová oblastička pri Limbachu s pár bouldrami od 4 po 6C+. Milé miesto na rodinný výlet a krátku bouldrovú zastávku. Od auta sa sem dostanete starou asfaltkou cca do 8 minút. 

Výhody: dobrý prístup, ktorý sa takmer celý dá zvládnuť s kočíkom (až na záver, kde končí cesta a je treba ísť kúsok lesom), dá sa spojiť s návštevou Kolárky

Nevýhody: oblasť je vo svahu a nachádza sa tu len jedno vhodné miesto na deku, ideálne tak skôr pre trochu väčšie deti

Sprievodca

Kolárka

Výnimočný balvan nad Limbachom, ktorý ponúka bouldre od 6B do 7C. Na svoje si tak prídu mierne pokročilí bouldristi. Prístup od auta trvá cca 10 minút a je realizovateľný po širokej lesnej ceste aj s kočíkom. 

Výhody: veľká koncentrácia bouldrov na jednom kameni, deti sa môžu zabaviť aj v blízkom potoku, vhodné na horúce leto 

Nevýhody: pod balvanom je len menšia terasa, kde sa však v pohode prehrá statickejšie dieťa, v zime tu býva chladno, začínajúci bouldristi si tu nezalezú

Sprievodca

Bouldering Kolárka
Kúsok pod Kolárkou je fajn miesto pri potoku, kde sa môžete pohodlne rozložiť

Rybníček

Výborný spot neďaleko Pezinka so širšími možnosťami boulderingu od 3 do 7C+/8A. Pekný tip na výlet, nakoľko má oblasť význam aj z turistického hľadiska (pekné miesta na vrcholoch skál, neďaleká horáreň, príjemná dolina). Z parkoviska sa na skaly dostanete bežným tempom do 20 minút. 2/3 cesty je dobrá asfaltka, ale neskôr sa z nej odbočuje relatívne strmo do kopca po úzkej lesnej cestičke.    

Výhody: krásny bukový les so širokým rozhľadom, v lete je tu príjemne, deti sa majú možnosť často zabaviť s veľkými kopami nafúkaného lístia, hlavná skala nezvykne zatekať ani po intenzívnych dažďoch, dobrý rozptyl obťažností bouldrov

Nevýhody: prístup kvôli poslednej ⅓ cesty nie je vhodný pre kočík, pri skale nie je úplná rovinka (nájde sa však veľmi mierne uklonený svah, kde sa deka dá rozložiť), cez víkend tu často býva hluk kvôli tréningu pretekárskych áut

Sprievodca

Bouldering na Rybníčku
Rybníček ponúka otvorený priestor…
Bouldering na Rybníčku
… a aj krásne miesta na oddych
Bouldering na Rybníčku
Že som s tými listami nekecal

Peprovec

Mladá oblasť nad Harmóniou ponúka v hornom sektore vhodné zázemie aj pre rodinky s deťmi. Na listnatej rovinke v pohode spravíte tábor. Možnosti Peprovca sa pohybujú od tých najľahších kúskov na nízkych kameňoch až po ťažké kúsky v hlavnom previse. Od auta trvá prístup do centra oblasti zhruba 25 minút. 

Výhody: pokojné miesto v hlbinách lesa, výborné pre realizáciu silných bouldristov a bouldristiek, možnosť spojiť s výletom na Zámčisko, alebo neďalekú Posvätku

Nevýhody: dlhší prístup, nevhodný pre kočík (dá sa, ale dosť sa ho v závere nanosíte), po daždi dlhšie schne

Sprievodca

Bouldering Peprovec
Peprovec nie je len majestátny previs, ale aj pohodový horný sektor…
Bouldering Peprovec
…, kde si nájdu bouldre aj deti
Bouldering Peprovec
Na Peprovci je aj množstvo menších balvanov
Bouldering Peprovec
Terasa pod previsom neposkytuje veľa miesta pre deti, ale dá sa

Posvätná skala

Sused Peprovca so známym vysokým monolitom. Miesto, ktoré treba zažiť. Bouldre sa pohybujú skôr v stredných obťažnostiach (do 7A+), ale nájdu si tu možnosti aj začínajúci bouldristi. Prístup od auta trvá asi 15 minút. Vhodná pre malé deti je však iba spodná časť oblasti v okolí monolitu.

Výhody: rovina pod skalou, možnosť si vyskúšať vyššie bouldre aj s lanom, dá sa odbehnúť na Zámčisko

Nevýhody: možnosti s malými deťmi sú zúžené len na jednu časť oblasti, vysoké bouldre nemusia vyhovovať každému

Sprievodca

Medvedia skala

Takmer ideálny rodinný spot kúsok od auta. Možnosti pre všetkých – od kolmých jednoduchších bouldrov po strechové nakladačky pre silákov. A všetko relatívne nakope. Z parkoviska sa dostanete pod skalu za dve minúty.

Výhody: krátky prístup, výborné bouldre v každom stupni, blízky potok

Nevýhody: skala dlho schne, pri previse nie je veľa miesta na rozloženie deky, relatívny hluk od cesty a blízkej chaty, vo vegetácii okolo skál býva veľa kliešťov 

Sprievodca

Bouldering na Medvedej skale
Čulý ruch na Medveďke

Zochova chata

Táto nová oblasť poteší rodinky horným sektorom, kde je fajn zázemie. Pre ambicióznych rodičov možnosť výstupu na Veľkú Homolu. Kto by sa chcel okrem detí venovať aj boulderingu, v hornom sektore nájdete bouldre od 2 do 6C. Od auta ste v hornom sektore cca za 15 minút. V dolnom sektore sa dá spraviť tábor pri kameni Intergalaktická omrvinka, kde je malá rovinka.

Výhody: skala rýchlo schne, širšia rovina pri skalách, v pohode sem vytlačíte po zjazdovke aj kočík

Nevýhody: bouldrov nie je veľa, turistický ruch, platené parkovisko 

Sprievodca

Píla

Nie všetky sektory sú v tejto relatívne veľkej oblasti vhodné pre deti. Našim obľúbeným je hlavne sektor pri hrade, ktorý je vďaka veľmi krátkemu a komfortnému prístupu aj s kočíkom (+ výborným zázemím s rovinou) naozaj dokonalým. Nájdete si tu bouldre od 4 do 7B a čo je výborné, v lete sa tu viete skryť slnkom. Máte k dispozícii aj veľké rodinné ohnisko. 

Druhý rodinný sektor tvoria bouldre pri Kalvárii, kde si v previsnutom páse skál otestujete svoje schopnosti v bouldroch taktiež od 4 po 7B. Aj sem sa v pohode dostanete s kočíkom.

Výhody: veľmi krátky prístup (na Kalváriu o niečo viac – cca 10 minút), možnosť návštevy hradu, kaviareň a domáce perníky v hradnom areáli, super zázemie

Nevýhody: skala dlho schne a je boľavá, cez víkend rušno, v lete zvyknú stavať pri hrade stredoveké mestečko a obsadia bouldre minimálne na týždeň, ten Oliver stále nespravil aktualizáciu sprievodcu!      

Sprievodca

Bouldering Kalvária
Sektor pri Kalvárii je úplne ideálnym rodinným spotom
Bouldering Kalvária
Nakŕmiť, prebaliť a šup ho na boulder

Lom v Plaveckom Podhradí

Jedno z najideálnejších miest pre rodinný boudlering v Malých Karpatoch. Spĺňa skoro všetky atribúty – blízko od auta, rovina v okolí kameňov, kočík friendly, rozptyl bouldrov od 3 do 7C+. 

Výhody: vysoká koncentrácia bouldrov na dvoch balvanoch, od auta ste tu za dve minúty, výborné a prehľadné zázemie s veľkou pneumatikou, ktorá zabaví deti

Nevýhody: na prvom kameni nekvalitná skala, po dažďoch býva pri hlavnom balvane jazierko na pár dní, málo veľmi ľahkých bouldrov

Sprievodca

Bouldering Plavecké Podhradie
Deti bouldristov, ktoré navštívili lom v Podhradí, odporúčajú všetkými desiatimi

Pod Báborskou

Drobná, ale o to krajšia oblastička v Plaveckom Podhradí. Zalezú si tu však predovšetkým pokročilejší bouldristi, nakoľko tu nájdete len jedno 6A, nejaké 6B, 6C a ostatné sú sedmičky. Prístup od auta trvá po kamenistej ceste cca 15 minút.

Výhody: krásne široké lúky kúsok od bouldrov, ideálna oblasť na slnečné chladné dni

Nevýhody: absencia ľahkých bouldrov, v lete dosť teplo, pri skale iba malá rovinka

Sprievodca

Bouldering pod Báborskou
Rodinný bouldering pod Báborskou
Bouldering pod Báborskou
Nádherné miesta máme v Karpatoch…

Alternatívka

Hard-core bouldrovňa, kde sa však vedia dobre zabaviť aj deti. Výbeh nie je veľký, ale za to je rovný a k dispozícii sú aktuálne aj detské koberce s cestami. Bouldre od 7C vyššie. Prístup asi 15 minút.

Výhody: pekné miesto s výhľadom do lesa a možnosťou opekania, dá sa tu pobudnúť za každého počasia – aj bouldrovať, detské koberce

Nevýhody: veľa prachu, iba ťažké bouldre, prístup len bez kočíka  

Deravá skala

Aj keby ste sem nešli bouldrovať, jaskyňa Deravá skala je fajn tip na krátky rodinný výlet. Prístup je pohodlný, trvá asi 20 minút a väčšinu cesty kráčate dolinou mierne do kopca po asfaltovej ceste. Na záver vybehnete po malom chodníčku do jaskyne. K oblasti nie je sprievodca, ale nájsť si tu nejaký bouldrík nie je až také náročné.

Výhody: dá sa tu liezť za každého počasia, jaskyňa je rozsiahla a má dobré zázemie, fascinujúce miesto nielen pre väčšie deti

Nevýhody: s kočíkom sa dá iba po odbočku do jaskyne, po dažďoch často zateká, cez víkend rušno, absencia sprievodcu, skôr tu nájdete náročnejšie silové bouldre, býva tu dosť prašno

Na Deravej skale
Na Deravej skale sa vedia deti vyblázniť, ba dokonca majú k dispozícii aj detské bouldre

Rozbehy

Bouldre okolo Rozbehov sú pomerne rozflákané a žiaden zo sektorov nie je vyslovene rodinný, no celkom sa to dá v Obývačke, kde je menšia rovinka pri hlavnom previse. Super ľahké bouldre asi nenájdete, no vyššie od 5C je to už pestré. Prístup od auta trvá asi 10 minút.

Výhody: možnosť realizácie silnejších bouldristov, bouldre nezvyknú príliš pretekať, dá sa vybehnúť na blízky hrad Korlátka

Nevýhody: nevhodné pre kočíky, málo roviny pod bouldrami, málo veľmi ľahkých bouldrov

Sprievodca

Chtelnica

Táto severská mekka malokarpatského boulderingu poskytuje ideálne rodinné útočisko hneď v prvom sektore pri mega previse. Od auta sa sem dostanete asi za 15 minút. Bouldre kvôli previsnutým profilom prevažujú výsostne silové, keď sú ľahšie, naberajú zase výšku. Nájdu sa však aj výnimky. 

Výhody: dobré zázemie, možnosť opekania, super bouldre pre pokročilejších bouldristov, dá sa liezť aj za dažďa i po daždi

Nevýhody: prístup nevhodný pre kočíky, pod previsom býva veľa prachu, menej ľahkých bouldrov, v lesoch veľa kliešťov

Sprievodca

Bouldering a deti
Pohodička na skalách

Ako si vybrať správnu oblasť

Dúfam, že som vám svojimi tipmi pomohol a nabudúce už budete mať viac možností na výber. To, ako sa rozhodnete, už nechám na vás a vašich potrebách, pretože len vy viete najlepšie. Môžem vám však zaručiť, že každá z menovaných oblastí sa dá v pohode absolvovať s deťmi, ale v mnohých prípadoch vravím len na základe mojej/našej skúsenosti. Lebo je rozdiel absolvovať a absolvovať aj s lezením.

Rodinný bouldering
A môže sa vyraziť!

Všetky tieto tipy vychádzajú z mojej chuti a vášne bouldrovať, nevadí mi liezť viackrát ten istý boulder, prípadne liezť bouldre ľahké, alebo sa baviť všakovakými kombináciami. Rodinný bouldering predsa nie je o prelamovaní projektov (aj keď môže byť), ale ideálnou nálepkou spoločne stráveného času je kolektívna spokojnosť. Tá sa zrodí, len ak nikto netrpí, lebo jedna vráska rýchlo zmýva všetky úsmevy. Aby sa neobjavila, treba dobre trafiť atribúty a možno zostane čas aj na ten bouldering. 

Oli

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *